Ще инициирам декларация, с която да защитим интереса на Бургас, каза Николай Тишев (вдясно). Снимка Архив Черноморие-БГ

Ще инициирам декларация, с която да защитим интереса на Бургас, каза Николай Тишев (вдясно). Снимка Архив Черноморие-БГ

Бургас няма да става придатък на Варна. Това заяви Николай Тишев - бургаски депутат от коалиция "БСП за България". Повод за изказването му стане планираната промяна на сега съществуващите райони в страната. То се прави за нуждите на еврофондовете и ще влезе в сила от 2020 година. Причината за това е обезлюдяването на Северозапада. За да се кандидатства с проекти за европейско финансиране, районът трябва да има население от минимум 800 000 души. В момента страната е разделене на шест икономически региона. Бургас е център на Югоизточния регион, а в него влизат областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Новото райониране, което предлагат от Министерството на регионалното развитие, намалява броя на регионите. Първият вариант е - създаване на пет района от второ ниво, като се обединяват областите от Северозападния и Северен централен район в един наречен Северозападен.

Според вторият вариант ще бъдат създадени четири района според географските си характеристики. Така в Черноморския район влизат областите Варна, Добрич, Шумен, Сливен, Ямбол и Бургас, като центърът ще бъде във Варна.

Третият вариант на МРРБ е запазване на шестте досегашни региона, но се променя обхвата им. Най-съществена е разликата, че при този вариант София - град ще се отдели като самостоятелен район.

Трите предложения са одобрени от Министерски съвет на заседание през януари тази година. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обеща тогава, че ще бъде направено широко обсъждане на вариантите за новото райониране.

От седмица обаче усилено се коментира втори вариант т.нар. Черноморски район с център Варна. 

"Бургас трябва да остане център на района. Нека да обединим усилията си и да се противопоставим на поредния удар срещу Бургас", заяви областният лидер на БСП Стойко Танков.

"За публично обсъждане на вариантите в Бургас не съм чувал. Никой и не ме е канил да участвам в такива срещи. Къде са бургаските депутати от ГЕРБ, къде е областният управител, къде е бургаският кмет, който е вторият човек в ГЕРБ, къде са кметовете от региона? Защо никой от тях не излиза, за да изрази публично мнението си по въпроса. Бургас има 14 депутати в Народното събрание. Ще инициирам декларация и ще призова всички колеги от всички партии да ни подкрепят", заяви депутатът Николай Тишев.

Според БСП, единственият печеливш, в случая че бъде приет втория вариант, е София, защото така тя ще продължи да усвоява повече пари от европейски фондове.

"БСП е зад третия вариант, при който се запазват сегашните шест региона, но се променя обхвата им и София - град става самостоятелен район", допълни Стойко Танков.

"Не съм съгласен да ходим във Варна и да се молим при подаването на всеки проект, както и Бургас да става придатък на Варна", категоричен е Николай Тишев.