Заради покачване на нивото на река Факийска и излизане на водата от коритото в Димчево е обявено частично бедствено положение. Снимка Община Бургас

Заради покачване на нивото на река Факийска и излизане на водата от коритото в Димчево е обявено частично бедствено положение. Снимка Община Бургас

В последните седмици станахме свидетели, а много хора и потърпевши, на поредните наводнения в областта (село Кости, община Царево; град Средец; село Димчево, община Бургас и др.). Тези наводнения показват, за пореден път, пълното безхаберие на централната  и местна власт към вземането на превантивни мерки за защита на населението от природни бедствия, се казва в становище на Областния съвет на БСП - Бургас във връзка с наводненията причинени от проливните дъждове и излизането от водата от коритата на реките Велека и Факийска.

"Случаят с наводнението на село Кости е показателен как за период от 15 дни селото се наводнява два пъти. Ясно е, от години, че единственото трайно решение е изграждането на защитна дига на река Велека. Но мерки, в тази посока, от Областна управа Бургас и община Царево - липсват.

Потърпевшите граждани ще получат "традиционните" 320 лева обезщетение, с които трябва да преодолеят огромни щети. Хората са оставени сами да понасят последствията. Този модел на безхаберие в управлението е не само вреден, той е нетърпим вече.

Настояваме за бърза и адекватна реакция от компетентните органи за преодоляване на последствията от наводненията  и реално обезщетение за потърпевшите граждани. Държим за предприетите мерки да бъде информирана обществеността ни в най-кратки срокове", пише още в становището на Областния съвет на партията.