Според БСП - Бургас, не е сега времето да се решава за райониране на града. Снимка БСП - Бургас

Според БСП - Бургас, не е сега времето да се решава за райониране на града. Снимка БСП - Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов да изтегли от дневния ред на предстоящата сесия на ОбС докладната записка за райониране на града и избор на районни кметове, а въпросът да бъде обсъден и гласуван след провеждането на следващите местни избори. За това настоява ръководството на БСП в морския град. Общинските съветници на червените няма да участват в гласуването на докладната на сесията, която ще се проведе на 30-ти април.

Идеята за райониране на Бургас и пряк избор на районни кметове е на Инициативния комитет "За развитие на местната демокрация". От комитета събраха подписи и входираха предложението в Община Бургас. На базата на писмото кметът Николов входира докладната записка.

Според БСП обаче, не може тя да се гласува само шест месеца преди местните избори и без да се направи обществено обсъждане. "Според нас, общинските съветници и Общинския Съвет са достатъчно широко представителство на гражданите в местното самоуправление. Друг е въпросът дали и до колко използват и прилагат предоставените им от законите правомощия за контрол и въздействие върху управленските процеси. Ако не се промени стила на работа на Общинския съвет, и още толкова изборни длъжности да се осигурят, ефектът е съмнителен, а затрудненията-сигурни", смятат от БСП - Бургас.