Като съветник Бенчо Бенчев си е плащал членски внос, каза Господинов. Снимки Лина Главинова

Като съветник Бенчо Бенчев си е плащал членски внос, каза Господинов. Снимки Лина Главинова

Категорично заявяваме, че постъпления от дарения на общинския съветник Бенчо Бенчев в Общински съвет на БСП - Бургас не са правени, това заяви общинският председател на червените Живко Господинов. Повод за официалното становище на партията в морския град стана изказване, че Бенчев е давал средства.
"Единствено ежемесечно, като всички общински съветници, Бенчо Бенчев внася по 70 лева членски внос. Ако някой е получавал дарения от г-н Бенчо Бенчев, то е било в лично качество", допълва Господинов.

Бенчо Бенчев е четвърти мандат общински съветник в местния парламент на Бургас. За първи път влиза в ОбС от листата на БСП преди седем години. Тогава той е поканен от тогавашния общински председател и настоящ депутат - Димитър Стоянов. На изборите през 2011 година Бенчев е бил включен в листата на червената партия като коалиционен партньор. На последния местен вот през 2015 година Бенчо Бенчев вече е кандидат за общински съветник от гражданската квота. Така бива избран за съветник, а впоследствие става и заместник-председател на ОбС - Бургас.

Бенчо Бенчев не е член на БСП. Въпреки това като всеки общински съветник, избран от листата на партията, по собствено желание всеки месец внася членски внос в размер на 70 лева. Това е 10% от възнаграждението, което получава всеки съветник от партията. Размерът на членския внос е съгласно устава на БСП. 10% от възнагражденията си всеки месец внасят и депутатите, които са членове на БСП.

Бенчев е член на Постоянната комисия по туризъм и член на Комисия по чл.8, ал.2 от Наредбата за условията и реда за установяване на жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища.

От БСП се разграничиха от Бенчо Бенчев, след като бе разпространена информацията за задържането му заедно с Димитър Желязков и още седем българи в хотел в Истанбул. Прокуратурата трябва да реши днес дали ще повдигне срещу него обвинения за участие в престъпна група, пране на пари и лично укривателство.

Пуснаха бургаския съветник Бенчо Бенчев

Галерия