Бенчо Бенчев (в средата) е заместник-председател на ОбС - Бургас. Снимка Лина Главинова

Бенчо Бенчев (в средата) е заместник-председател на ОбС - Бургас. Снимка Лина Главинова

Бенчо Бенчев излезе на свобода, след като в края на миналата седмица беше арестуван заедно с Димитър Желязков - Митьо Очите в Турция в хотел в Истанбул, предаде vesti.bg. 24-часовата му мярка изтече и той беше пуснат от ареста. 
Прокуратурата днес трябва да реши ще обвини ли общинския съветник от листата на БСП за участие в престъпна група, пране на пари и лично укривателство.
Бенчев е наел и стаята в хотел в Истанбул, в която късно в петък бяха арестувани Димитър Желязков и още седмина българи. 
По неофицилна информация Желязков е бил ескортиран още в неделя от Истанбул към София. Отново по непотвърдена информация има вероятност той да се намира в болницата към ареста. Извадил си е медицинско в Турция. 
Бенчев е заместник-председател на Общинския съвет и е от гражданската квота на БСП. Името  му нашумя, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова се ядоса на "Ролс ройс"-а, който той притежава. Зърненият бос решил да спре да се вози на комбайни. 
Още вчера БСП се разграничи от него. Адвокат Евгений Мосинов, зам.-председателят на групата общински съветници на БСП в Бургас, заяви, че партията снема доверието си от Бенчев и го призовава да подаде оставката си. 
След претърсване на дома му разследващите откриха пари, оръжие и книги за двойно счетоводство, както и скъпи коли. 
Според прокуратурата документите показвали колко пари общинският съветник отчислявал към Димитър Желязков. За другия задържан в Турция - бившият депутат на ДПС Несрин Узун, не са повдигнати обвинения, той също е освободен. 
Вече пети ден в Бургас и региона тече акцията по разкриване на престъпна група за рекет, изнудване и палежи. За ръководител беше посочен Димитър Желязков - Митьо Очите.
В събота Специализираният наказателен съд остави в ареста и петимата задържани при спецакцията срещу престъпна група за рекет и наркоразпространение.
Под стража останаха Йордан Въчев – Ларша, Радослав Николов – Рачо, Венцислав Христов – Лавацата, Иван Пишиев и Иван Найденов. За всички тях прокуратурата твърди, че са приближени на арестувания в Турция несебърски бос Димитър Желязков – Митьо Очите.
Първоначално бяха задържани 19 души, но само за петимата държавното обвинение поиска постоянен арест. Гледането на мярката продължи няколко часа през съботната вечер при закрити врати с цел да не се изнасят лични данни.