БСП представи кандидатите си за кметове в региона. Снимка Лина Главинова

БСП представи кандидатите си за кметове в региона. Снимка Лина Главинова

БСП ще бъде една от големите изненади на тези избори. Всичките ни кандидати за кметове в областта са добре познати и имат подкрепа. Местните ни организации сами са преценили номинациите, каза Атанас Зафиров - член на Изпълнителното бюро на БСП. От партията се надяват да удвоят и броя на общинските си съветници по места.

Коалиция "БСП за България" издига кандидати за кметове в 11 от 13-те общини на област Бургас.

В битката за община Айтос влиза Пламен Чолаков - на 60 години,  завършил е  ВНВУ "Васил Левски" и Военна академия в Москва. Има и завършена специалност "Социология" в СУ "Свети Климент Охридски". Работил е във военното поделение  в Айтос. Бил е началник на РУ- Руен и Карнобат. Семеен, с едно дете.

Кандидатът за Бургас е народният представител Николай Тишев - на 44 години. Има висше икономическо образование. Работил е като изпълнителен директор на "Пристанище Бургас". Семеен, с две деца.

В Камено червените залагат на общинския си съветник Цветомир Петров - на 38 години. Завършил е "Информатика" в БСУ. Семеен, с едно дете.

В Карнобат коалицията отново издига Тодор Байчев за кмет. Той е юрист, настоящ народен представител, семеен, с две деца.

В Малко Търново кандидатът е Тодор Бъклев, на 69 години. Има висше образование -  ВМЕИ - София. Работил и като енергетик в "Лукойл Нефтохим" - Бургас. През 2012 година се завръща в Малко Търново. Председател е на тракийското дружество в общината. Семеен е, с две деца.

В Поморие в битката за кметския пост отново влиза Никодим Стоянов - на 63 години, настоящ общински съветник. Завършил е ВНВУ "Георги Димитров" и Военна академия в Москва. Има и завършена специалност "Политология" в Пловдивския университет. Работил в Генералния щаб на армията и като заместник-управител на военния санаториум в Поморие. Семеен, с две деца.

В община Руен червените издигат Мария Станчева. Тя е на на 68 години. Има полувисше икономическо образование. В момента работи като секретар на кметството в село Вресово. Семейна.

В Созопол настоящт общински съветник Тихомир Янакиев отново влиза в битка за кмет на общината. Той е на 47 години. Има висше образование - магистър по икономика. Семеен, с три деца.

Кандидатът на коалицията в Средец е Иван Кичев, на 59 години. Завършил е ВХТИ "Проф. д-р Асен Златаров". Работил е като началник ГКПП - "Пристанище Бургас". Пенсионира се през 2008 г. по собствено желание. Разведен, с две деца.

Кандидатът в община Сунгурларе е Диан Гурева. Тя е на на 51 години. Има висше образование - магистър по педагогика. Работила е като учител. В момента е зам.-кмет на общината. Семейна, с две деца.

В Царево кандидатът е Живко Жеков. Той е на 54 години. Има висше образование. Настоящ общински съветник. Семеен, с две деца.

В Приморско и Несебър все още не е ясно кои кандидати за кметове БСП ще подкрепи.