Обажданията са от три различни групи хора. Снимката е илюстративна

Обажданията са от три различни групи хора. Снимката е илюстративна

Будни съседи и разтревожени хора звънят на 112, показа проверка на "Черноморие". От началото на извънредното положение, което бе обявено на 13-ти март и е в сила до 13-ти април, до днес броят обажданията на единния телефонен номер от Бургас се е увеличил. "Хората, които звънят могат да бъдат разделени в три групи", каза пред "Черноморие" Наталия Миткова - началник на Районен център 112 в морския град.

Първата група хора са тези, които са звъняли на 112 в първите дни от обявяване на извънредното положение с различни въпроси най-вече свързани със здравословни симптоми. Сега вече хората знаят, че ако имат проблем първо трябва да звъннат на личния си лекар.

Втората група от хората, които звънят са тези, които са поставени под карантина и имат нужда от храна или нещо друго. Сега вече има обявени телефони от Община Бургас, на които тези обаждания се приемат.

Третата група, които звънят на 112 са бдителни съседи, които се обаждат, за да подадат сигнал, че живеещи в близост и поставени под карантина са излезли навън. Пикът на тези обаждания е бил на 21-ви и 22-ри март, когато времето беше топло.