Фестивалът ще се проведе на няколко локации във Варна

Фестивалът ще се проведе на няколко локации във Варна

Буна - първият фестивал за съвременно визукално изкуство ще се проведе между 24-ти и 28-ми май във Варна. В него ще участват над 30 организации, галерии, и артистични колектива от цялата страна и се организира от сдружение "Таляна" и пространство "ReBonkers" под патронажа на кмета на град Варна г-н Иван Портних. 

Александър Вълчев, съвременен артист с реализирана кариера в България и Европа, ще опакова една цяла сграда с велпапе (кашони). Вече от години Александър Вълчев изследва тази тривиална вещ - кашона - в своите изложби и инсталации. Заложената геометрия, ежедневността на обекта, и провокацията да превръщаш обикновени неща в изкуства, са част от стимулите да работи дълго в тази посока. 

В рамките на Буна Александър Вълчев се впуска в провокация в защита на сградите архитектурни паметници. Акцията "Нова фасада за стара сграда" е вид протест, срещу занемаряването на културното богатство в България и призив към собственици и общественици да работят в посока тяхното възстановяване. Опаковането ще се случи на улица "Дръзки" 4, в най-старата част на центъра - арт квартал "Таляна" от 24-28 май. Акцията е подкрепена  от Бюро "Творческа Европа" - България. 

.Домакин на опакованата сградата е Антон Ганев. Антон Ганев вече възстанови сградата на стария варненски хотел в напълно автентичен вид. Зданието на улица "Дръзки" 4  очаква същата съдба, и то в рамките на този летен сезон. Подкрепата на домакина на сградата към инициативата на Александър Вълчев не е изненада, тъй като г-н Ганев е активен радетел за възстановяване на историческите сгради в Таляна.  

Опаковането на цели сгради, неизменно ще напомни на публиката на практиката на големия Кристо Явашев, но докато Кристо прави "изкуство за самото изкуство", инсталацията на Вълчев има ясно и силно послание. Разликата в мотивацията е значима и ще се отрази на развоя на творбата.

Публиката ще може да обсъди творбата със самия Александър Вълчев в разговор на тема Нов Европейски Баухаус и ролята на изкуството в създаване на градска среда. Разговорът ще се проведе на 27.05 от 11.30ч, пред творбата на ул. "Дръзки" 4. Модератор на разговора ще са Десислава Панчева и Стефан Прохоров от Бюро "Творческа Европа" - България. 

Само на няколко преки от опакованата сграда, на ул. "Охрид" 12, кураторките представили България на Венецианското биенале - Весела Ножарова и Вера Млечевска, ще готвят безплатно за публиката, като срещу порция топла храна ще искат хората да им нарисуват изображение с тема "Впечатления от Варна".  Проектът със заглавие "Бистро майстора" провокира публиката да се замисли над изкуството като прехрана. 

Автор на интерактивния пърформанс е фондация "Изкуство - дела и документи", която е основана от група активни български кураторки. Освен Весела Ножарова и Вера Млечевска, техния екип включва Десислава Димова и Стефка Цанева. 

Едно от най-чаровните пространства в Таляна е пешеходния отсек на ул. "Дръзки" или както е бил известен в близкото минало "Напий се сам". Днес стълбите на Дръзки са средище на млади хора, туристическа атракция и важна част от градската среда в този исторически район. 

Варненската артистка Антония Колева - Нитра разработва интерактивна светлинна инсталация, която ще освети стълбите на Дръзки, буквално и символично. Светлинната инсталация ще се активира от преминаването на пешеходци. Светещите стълби ще работят само вечер и ще формират едно ново украшение в градската ни среда. 

Проектът включва дигитални технологии и е пример за срещата между изкуство и новите технологии. Инсталацията е подкрепена от Община Варна и ще остане в града и след приключването на Буна.

Галерия