Бургас привлича туристи това лято с тематични уикенди. Снимка Черноморие-бг

Бургас привлича туристи това лято с тематични уикенди. Снимка Черноморие-бг

Бургас и региона са чисти от COVID - 19, въпреки това морският град и областта ще бъдат потърпевши като цялата страна от връщането на част от мерките. Със своя заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев затваря дискотеките, нощните заведения, барове, които са в затворени помещения. Заповедта му влиза в сила от 00.00 часа на 10-ти юли. Причина за това е ръстът на заразени с корона вирус. За последното денонощие те са 240.

Черен рекорд - 240 заразени с COVID-19 за ден

Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки. Не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.).

Министър-председателят Бойко Борисов проведе конферентна връзка с областните управители, за да коментират ситуацията във връзка с пандемията. Областните управители докладваха на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Четири са новите случаи, регистрирани в Бургас и областта за последните 24 часа. Общият брой на случаите от началото на пандемията в региона е 151.

В края на юни бяха уповестени резултатите от направеното мащабно антително проучване в Бургас и останалите морски общини. То показа, че едва 0,95% от изследваните 2 300 жители на тези общини са срещали корона вирусната инфекция. Проучването бе направено в периода 2 - 22-ри юни. То е организирано от морските общини съвместно с Министерството на здравеопазването. Проучването е на стойност 30 000 лева. Пробонабирането на кръв бе направено от 150 служители на Регионалната здравна инспекция, от общините и доброволци. Методологията на проучването е на доц. Цветан Велинов - декан на Медицинския факултет на университета "Асен Златаров" в Бургас.

Бргас и морските общини - чисти от COVID-19

В момента тече антително проучване сред жителите на останалите общини от региона.

Въпреки че случаите в Бургаско са в пъти по-малко от тези в други области на страната и тук важат мерките, които се вземат на национално ниво. Това обаче не се нрави на мнозина, тъй като туризмът заема основно място в Бургас и останалите морски общини. А част от рестрикциите индиректно ще ударят и този бранш.

"Бургаски регион беше и продължава да бъде най-дисциплиниран, и да подхожда най-отговорно по отношение на здравните мерки и статистиката категорично го доказва. А сега ще бъде най-ощетен от връщането на рестрикциите. Това не е справедливо. Добре е да се помисли за регионален подход на въвежданите ограничения на базата на резултатите и полаганите усилия", коментира случващото се бургаския общински съветник Георги Маринчев. Мнението му, което той сподели като пост в профила си в социалната мрежа, бе подкрепено от десетки бургазлии.