Форумът ще се проведе на 1-ви юли в Бургас

Форумът ще се проведе на 1-ви юли в Бургас

Световният ден на морските средства за навигационно осигуряване "World Marine Aids to Navigation Day" (WAtoN Day) ще се проведе в България на 1-ви юли 2022 г. Домакин на престижното събитие е Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", а Бургас е избран за града, в който да се проведе първото отбелязване на празника у нас. Генералният секретар на Международната асоциация на фаровите служби и помощните средства за навигация – "International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities" (IALA) Франсис Закарие ще открие официално международната конференция, която е част от програмата на събитието, в Конгресен център – Бургас.

Мисията на WAtoN Day е да подобри обществената осведоменост по отношение на средствата за навигационно осигуряване (СНО). Модерните СНО, включващи услугите за управление на корабния трафик (VTS), са комплексни и технологично напреднали структури. Наред с традиционните фарове те съчетават в себе си и поддържат последните дигитални разработки в областта.

България е сред водещите държави по дигитализация на пристанищните услуги, както и в прилагането на най-новите нормативни и технически изисквания към системите за безопасност и управление и информационните потоци в морския транспорт. ДППИ оперира с едни от най-съвременните и високотехнологични системи, а възможността да домакинства събитие от такава важност за морската общност е голямо признание.