Обучението ще се извършва в ПГЕЕ и университет "Проф. д-р Асен Златаров". Снимки Лина Главинова

Обучението ще се извършва в ПГЕЕ и университет "Проф. д-р Асен Златаров". Снимки Лина Главинова

Бургас е определен за един от петте пилотни центъра за обучение на IT специалисти по национална програма  на Министерството на образованието и науката. Той обхваща Бургас, Варна, Сливен, Ямбол и Хасково. Съгласно проекта в рамките на 3 години в Бургас ще се обучават ученици от морския град и другите четири града, които попадат в обхвата на Бургаския център.

Бургаската Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" е избрана от Министерството за център по проекта. Той ще се реализира и в партньорство с БАСКОМ, БАИТ, ИКТ клъстър, IT бизнеса.

 "Получихме подкрепата на Община Бургас и затова ще участваме в проекта. Бизнесът има нужда от такива специалисти", каза директорът на гимназията Коста Папазов. Обучението ще се извършва в гимназията и в университет "Проф. д-р Асен Златаров". "Този проект дава възможност да подрастващите да се ориентират и ако решат да продължат да се развиват в тази област да учат при нас", коментира ректорът на университета доц. Магдалена Миткова.

"За нас е важно да запълним и четирите групи, за да можем от следващата година вече да не сме пилотен град, а утвърден център за обучение на такива специалисти", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов.

От проекта могат да се възползват ученици, които в момента са в X клас. Те ще могат да кандидатстват за обучението като направят регистрация на следния адрес: https://goo.gl/forms/PEuTG4SXMvMiDdu1. Платформата ще бъде отворена от 10-и октомври. Записалите се ще бъдат препитани. Входящият тест ще се проведе в рамките на 1 час от 10-и до 12-и ноември, като системата ще работи 48 часа. Кандидатите ще могат да изберат време, в което им е удобно, за да направят теста.

В центъра в Бургас има възможност да бъдат обучени 80 ученици. те ще бъдат разделени в четири групи по 20 души. Обучението ще се извършва всяка събота и неделя в продължение на три години. За всяка година са предвидени 320 учебни часа, като 30% от обучението ще става онлайн. В края на обучението завършилите ще получат сертификат "Приложен програмист". Разноските за пътни и нощувки на децата, които ще пътуват всяка седмица от Варна, Сливен, Ямбол и Хасково се поемат от Министерството на образованието. То ще заплати и възнаграждението на преподавателите, които ще обучават учениците. Желаещите да се включат в проекта програмисти могат да кандидатстват като се регистрират на следния адрес: https://goo.gl/1qGvdH. Бъдещите преподаватели ще бъдат пресяти от представители на Министерството и на бизнеса.

 

Галерия