Кметът на Бургас Димитър Николов бе сред гостите на откриването на центъра. Снимки Община Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов бе сред гостите на откриването на центъра. Снимки Община Бургас

Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм и комплексна терапия отвори врати днес в Бургас. Той се намира в пространството между блокове с номера 21 и 65 в комплекс "П. Р. Славейков". Вече има 45 деца, които са записани, за да ползват услугите му.

Сградата, в който се помещава центърът, е предоставена от Община Бургас на сдружение "Аутизъм днес", инициатор за създаването му.

"В Бургас в момента има 65 семейства, които очакват този център, за да ползват услугите му. С откриването му Бургас става третият град в страната, след София и Плевен, който ще предоставя тази социална услуга. Сигурен съм, че новият център ще бъде от изключително значение, както за децата с разстройство от аутистичния спектър, така и за техните семейства", сподели кметът на града Димитър Николов.

"С децата ще работят трима специалисти - ерготерапевт, психолог и социален педагог. Предстои изграждането на такива центрове във Враца и Варна", заяви председателят на сдружение "Аутизъм днес" Владислава Цолова.

"Без подадена ръка и подкрепа няма как да съществуват тези центрове. От утре започва същинската работа на центъра. Ще продължавам и в бъдеще да подкрепям тази дейност", заяви по време на откриването актрисата Елена Петрова, която е приятел на каузата "Аутизъм днес".

На откриването на Центъра за деца с аутизъм в Бургас присъстваха още зам.-кметът по здравеопазване, социални дейности и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева, Тодор Колев - териториален директор на ЦАО "Освобождение", представители на Държавната агенция за закрила на детето, на Регионалния център за приобщаващо образование и на социални центрове в София, Плевен, Велико Търново и Варна.

Сдружение "Аутизъм днес" е учредено през 2014 г. от специалисти в областта на приложния поведенчески анализ, общественици и родители на деца с аутизъм, а мисията на организацията е както индивидуално насочената, резултатна работа с деца от аутистичния спектър и подкрепа към семействата им, така и обучението на специалисти и създаване на професионално и ангажирано общество в България за работа с деца с аутизъм.