Делегацията от Бургас и областта се срещна с областните управители на Къркларели и Одрин. Снимки Областна управа Бургас

Делегацията от Бургас и областта се срещна с областните управители на Къркларели и Одрин. Снимки Областна управа Бургас

Бургас и Одрин с общ проект за индустриални зони, като целта е да се повишат инвестициите от двете страни на границата. Предстои и сключване на споразумение между областите Одрин и Бургас за сътрудничество на база създадената от турска страна платформа за балканските градове. Така всяка община ще може да посочи приоритетните си дейности за развитие и ще може да сключи споразумение за партньорство със сходна на нея община в Турция.

Това са част от договореностите, които бяха постигнати по време на посещението на българската делегация в Одрин и Къркларели. Тя е по покана на областните управители на двата турски града. Делегацията от област Бургас бе водена от областният управител Мария Нейкова. В нея участваха - Димитър Николов - кмет на Община Бургас, Илиян Янчев – кмет на Община Малко Търново, Марин Киров – кмет на Община Царево, Жельо Вардунски – кмет на Община Камено, Димитър Гавазов – кмет на Община Сунгурларе и Ахмед Мехмед – кмет на Община Руен. В делегацията бяха включени и представители на академичната общност в Бургас – представители на университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаски свободен университет. Целта на посещението беше разширяване на двустранните взаимоотношения.

Двете страни обсъдиха и възможността за създаване на съвместен производствен център за добив и преработка на риба и рибни продукти. Ще се организира съвместен велотур с отправни точки турски и български градове. Реализацията на общи проекти  в гастрономията, здравния туризъм, еко туризма също бяха теми на обстойно обсъждане. Областният управител на Къркларели отправи покана към български фирми, които развиват дейност в хартиената индустрия да разширят производството си в пограничния град. Кметовете от двете страни се ангажираха да обменят спортните и културните календари, което допълнително ще разшири двустранното  сътрудничество. 

Сътрудничеството между университетите от двете страни на границата също беше широко застъпена в темите на разговори. Ще се организира съвестен научен форум с домакин Бургас. Ще се сключи споразумение за активиране на платформата за мобилност на преподаватели и студенти, спогодба за извършване на научни дейности. Двустранно беше декларирано желание за организиране на съвместни научни конференции и обучение на магистри и докторанти, разработване на научни програми и организиране на семинари.

Бургаската делегация отправи покана към валиите и кметовете от Одрин и Къркларели да посетят област Бургас, да се срещнат с общинските администрации и така да се интензифицира процесът по подписването на меморандуми за сътрудничество. Българската делегация беше придружавана от Генералния консул на България в Одрин и от Генералния консул на Турция в Бургас.

Галерия