Помощи ще се събират и през почивните дни в пунктовете, които Община Бургас разкри. Снимки Черноморие-бг

Помощи ще се събират и през почивните дни в пунктовете, които Община Бургас разкри. Снимки Черноморие-бг

Бургас изпраща първият камион с хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. До края на деня той трябва да потегли към Хасково, а оттам към районите, за които е предназначена помощта. До момента са събрани одеала, завивки, дрехи, консумативи. Те се събират на двата пункта, които Община Бургас разкри - в Туристическия информационен център до Часовника и в зала "Арена ОЗК" в комплекс "П. Р. Славейков". "Получаваме помощи не само от бургазлии, но и от хора от съседни общини. Направен е опис на даренията и той ще бъде преведен на турски, английски и арабски, за да придружава самото дарение. Помощта е предназначена за пострадалите в Турция и Сирия. По-лесна е комуникацията с Турция, защото тя се осъществява чрез посланика на южната ни съседка, докато района, в който стана земетресението в Сирия е зона на военен конфликт и до там по-трудно се стига", коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

Медицински екипи от общинските центрове в Бургас са заявили готовност да заминат за зоната на земетресението. "Най-много има нужда от травматолози. Но ни казаха да изчакаме на този етап, защото много трудно се стига до местата, засегнати от земетресението", допълни Николов.

Помощи продължават да се събират в двата пункта в Бургас и през почивните дни.

Средствата, които са преведени ще бъдат предоставени от Община Бургас по сметката на БЧК, за да има по-голяма отчетност.

Днес в цялата страна знамената са свалени наполовина в знак на морална подкрепа и солидарност с народите на Турция и Сирия.

Земетресението с магнитуд от 7.8 по скалата на Рихтер разтресе Турция и Сирия в ранните часове на 6-ти февруари. Разрушени са стотици сгради, хиляди са останали без дом и храна. Броят на жертвите и в двете страни продължава да расте.

Галерия