Това бе първото посещение на румънския посланик в Бургас. Снимки Община Бургас

Това бе първото посещение на румънския посланик в Бургас. Снимки Община Бургас

Възможоности за директни полети и ръст на румънски туристи към Бургас и Южното Черноморие. Това очаква кметът на община Бургас Димитър Николов. Повод за това му дава срещата с посланика на Румъния у нас - Нейно Превъзходителство Йоана Предеску. Това бе първото официално посещение на дипломата в Бургас. "Бързат ареакция и отпадането на ковид ограниченията за румънски туристи ще доведе до ръст на туристите от северната ни съседка", заяви кметът Николов на среща с министъра на туризма от служебния кабинет Светла Балтова и представителни на бранша.

1,7 млн. евро са предвидени в Плана за възстановяване за туризма

Кметът Николов се включи в кръглата маса след срещата си с румънския посланик. Градоначалникът посрещна Нейно Превъзходителство Йоана Предеску. в кабинета си. Тя беше придружена от почетния консул на Румъния в Бургас Евгения Попеску и търговското аташе в посолството Аурелиа Домницяну. "Впечатлена съм колко бързо и успешно се развива IT секторът в Бургас. Градът ви е изключително привлекателен и за румънски компании от тази област", това коментира посланикът на Румъния по време на срещата с кмета Николов.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на взаимоотношенията в различни области след отшумяването изцяло на Ковид пандемията, като на фокус бяха туризмът, икономиката и културата.

Коментирани бяха и различни проекти в посока за задълбочаване на взаиоотшенията с побратимения на Бургас румънски град Брашов.

Галерия