Старши комисар Калоян Калоянов постави цветя на паметната плоча по време на церемонията. Снимки център Алеф

Старши комисар Калоян Калоянов постави цветя на паметната плоча по време на церемонията. Снимки център Алеф

Бургас отбеляза 79 години от спасяването на българските евреи. На 10 март около паметника на благодарността граждани образуваха импровизирана верига, за да заявят на света, че сетивата са им будни, паметта е жива и не искат трагизма на миналото да се пренесе в настоящето.

Със специална церемония, организирана от Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", морският град почете Деня на спасението на българските евреи от Холокоста и паметта към загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.

Да се поклонят пред паметника на благодарността се събраха множество представители на институции, общественици, ученици, граждани, журналисти. Уважението и признателността си към  спасителите на близо 50 000 български евреи изразиха областният управител Стойко Танков, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, общински съветници, директорът на РДВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов, началникът на РУО Бургас Виолета Илиева, директорът на Държавен архив Бургас Данка Георгиева, зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева, лидерът на ГЕРБ - Бургас Димитър Бойчев, учители и ученици от бургаски гимназии, потомци на спасени евреи, граждани.

Галерия