Венци и цветя ще бъдат поставени пред паметника на Коджакафалията. Снимка Архив Черноморие-бг

Венци и цветя ще бъдат поставени пред паметника на Коджакафалията. Снимка Архив Черноморие-бг

110-годишнината от кончината на най-големия благодетел и дарител на града – Александър Георгиев - Коджакафалията ще бъде отбелязана на 15-ти юли, събота в Бургас. От 10:00 часа, в знак на почит и преклонение пред неговата памет, Община Бургас организира заупокойна молитва при гроба му в Траурния парк на Бургас. Ритуалът ще бъде воден от Агатополския епископ Йеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий.

От 11:00 часа ще бъдат поставени цветя и венци на признателност пред паметника на Александър Георгиев-Коджакафалията. Във възпоменателната програма ще вземат участие сродници на благодетеля, бургаския Духов оркестър и деца от Народно читалище "Пробуда 1880".

На годишнината от кончината на Коджакафалията са посветени и други събития, които ще се проведат след 15-ти септември. Сред тях е литературният конкурс за къс разказ и есе "Доброто у човека – урокът на Александър". Инициативата е на бургаските читалища. Другото събитие от програмата е кръглата маса под надслов "Родолюбие и милосърдие – благодетелите на България".