През февруари ще бъде представена новата биографична книга за актрисата

През февруари ще бъде представена новата биографична книга за актрисата

Бургас ще отбележи 80 години от рождението на незабравимата Невена Коканова. "Дни на Невена Коканова" ще се проведат на 8-ми и 9-ти февруари в гранд хотел и СПА "Приморец".

На днешния 13-ти януари българското кино празнува 104 години от прожекцията на първия роден филм. Лентата е "Българан е талант" и е показана през далечната 1915 г. Години по-късно, през 1973 г. са поставени и основите на професионалното кино образование у нас. Във Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ) се откриват първите три специалности, обвързани със седмото изкуство: "Кино и телевизионна режисура", "Кино и телевизионно операторство" и "Кинознание". Четири години по-късно следват първите участия на студентите в международни филмови фестивали.

Официално 13-ти януари е обявен за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино с декрет на Министерски съвет от 27-ми декември 2005 г.

В Бургас празникът ще бъде отбелязан заедно с друга знакова годишнина - 80 години от рождението на великолепната Невена Коканова. Общото събитие ще се проведе на 8-ми и 9-ти февруари (петък и събота) и носи името на голямата родна актриса - "Дни на Невена Коканова".

На 8-ми февруари (петък) от 18:00 часа в конферента зала "Ахело" на гранд хотел и СПА "Приморец" Георги Тошев ще представи свои книга и филм, посветени на знаковата дама от родната театрална и киносцена. "Години любов. Невена Коканова – колекционерско издание" е книжна биография на актрисата, посветена именно на 80-годишнината от рождението ѝ. Творбата е в луксозен формат, с твърди корици и суперобложка и включва нейните необикновен живот и вълнуваща кариера, обрисувани включително с над 250 снимки от личния архив на дъщерята на звездата - Теодора. След литературното събитие, ще стартира филмова прожекция. Отново в конферентна зала "Ахело" ще бъде показан новият документален филм "Невена Коканова. Пътуване" с участието на Георги Тошев и колеги на голямата дама на българското кино.

На 9-ти февруари (събота) ще бъдат прожектирани три знакови ленти от филмографията на Невена Коканова, режисирани от съпруга ѝ Любомир Шарланджиев - "Карамбол" (сниман в Бургас), "Най-добрият човек, когото познавам", "Спомен за близначката". Те също ще бъдат показани в гранд хотел и СПА "Приморец". Входът ще е платен. Предстои уточняване началния час на прожекциите.

И в двата "Дни на Невена Коканова" в "Приморец" ще бъде експозирана тематична изложба, включваща 30 фотографии от личния архив на дъщерята на голямата актриса.

2019 г. е специална и за организатора и домакин на "Дни на Невена Коканова" в Бургас - гранд хотел и СПА "Приморец". Знаковият хотел, символ на гостоприемството в морския град празнува 60-годишнина. В последните години той заема все по-устойчива позиция и в културния и обществен живот на града, чрез различни инициативи и мероприятия.