Изложбата показва красотата на китайския град Харбин

Изложбата показва красотата на китайския град Харбин

Бургас ще посрещне Китайската нова година с две събития - кино и изложба. За първи път морският град ще бъде домакин на Дните на китайското кино, които ще се проведат от 15-и до 23-и февруари в културен център "Морско казино". Пет прожекции ще представят заглавия от разнообразни жанрове, сред които екшън, романтична комедия и драма. Лентите са предоставени със съдействието на Посолството на Китайската народна република у нас.

Официалното откриване ще бъде в навечерието на посрещането на годината на Жълтото земно куче - 15-и февруари от 18:00 ч. в зала "Петя Дубарова" (Китайската нова година ще настъпи на 16-и февруари. 2018 година ще мине под знака на Жълтото куче б.а.). Специален гост на събитието ще бъде доц. д-р Андроника Мàртонова от Институт за изследване на изкуствата към БАН, която ще изнесе публична лекция, посветена на източноазиатското кино.  

Второто събитие ще представи красотата на китайската природа и култура, събрани в една от най-колоритните фотоизложби - "Зимен Китай". Тя ще гостува в Бургас в периода от 26-и февруари до 5-и март и е част от проекта на институт "Конфуций" при Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" и Център "Иновации и Развитие" при Икономически университет - Варна.

Фотоизложбата представя най-северния и студен китайски град - Харбин. Той се намира от двете страни на река Сунхуа и е домакин на най-големите зимни фестивали на ледените и снежни скулптури в света. Фотографиите са дело на Велин и Мария Паскови и са заснети при изключително ниски температури.

Изложбата е част и от кампанията, свързана с избирането на Пекин за домакин на зимните олимпийски игри през 2022 година. Целта е до началото на спортното събитие да се разширят класическите представи на света за Китай.

Официалното откриване ще протече с богата културна програма и уъркшоп по китайски занаяти и изкуства на 26-и февруари от 18:00 ч. в зала 2 на експоцентър "Флора" - Бургас.

Събитията се организират с любезната подкрепа на институт "Конфуций" при Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" и ще протекат при вход свободен.