Стефан Колев (вляво) и зам.-кметът на Община Бургас Лорис Мануелян (до него) посрещнаха ръководството на Световната федерация по ушу. Снимки Лина Главинова

Стефан Колев (вляво) и зам.-кметът на Община Бургас Лорис Мануелян (до него) посрещнаха ръководството на Световната федерация по ушу. Снимки Лина Главинова

Бургас посрещна най-добрите 500 състезатели по тай чи чуан. Морският град е домакин на третото Световно първенство по тай чи чуан, който ще се проведе от днес, 27-ми септември, до 2-ри октомври в спортна зала "Младост". 35 страни от цял свят изпратиха своите елитни състезатели за участие в престижния турнир. Световното първенство се организира за трети път през период от две години. То е един от шестте международни форума, които Световната федерация по ушу организира и провежда в цял свят.

Бургас за втори път е домакин на първенство от висок ранг. Преди две години градът посрещна участниците в Световното първенство по ушу за младежи и девойки. Това стана факт благодарение на усилената работа на председателя на Българската федерация по ушу Стефан Колев и на неговия екип. Сега родната федерация отново е в основата на Световното по тайчи чуан. За откриването му в Бургас дойдоха - Антъни Гор - вицепрезидент на Световната федерация по ушу, Джан Пинг - главен секретар на федерацията.

Тай чи чуан е най-практикуваният стил в Ушу, което е по- популярно у нас като Кунг фу.  Тай чи чуан се отличава с плавни движения, преминаващи в експлозивни удари.

На Световното първенство в Бургас страната ни ще бъде представена от шестима души - Десислава Холодова, Иво Георгиев и Петър Драгоев от клуб "Черен дракон" - София, Станислав Багалев и Димитър Тончев от клуб "Ушу" в Пловдив и Теодор Недев от Русе.

Стефан Колев и родната федерация бяха поздравени от Антъно Гор за добрата организация на първенството. "Българската федерация е сред най-активните, които работят за разпространяването на ушу и да влезем в олимпийското семейство", каза вицепрезидентът на Световната федерация по ушу.

Галерия