Представители на бургаското духовенство поведоха шествието за 24-ти май. Снимки Черноморие-бг

Представители на бургаското духовенство поведоха шествието за 24-ти май. Снимки Черноморие-бг

Бургас празнува 24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Един от най-светлите празници в историята ни започна с шествие, в което участваха над 6 500 деца и учители от детски градини, училища, университети, представители на културните институции. Шествието поведе бургаското духовенство под звуците на химна "Върви народе, възродени". В първите редици бяха народният представител и учител с 30-годишен опит Христо Симеонов, областният управител Стойко Танков, председателят на ОбС Севдалина Турманова, кметът на Бургас Димитър Николов, заместник-метове в община Бургас и други официални лица. Веднага след тях минаха ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" и представители на ръководството, преподаватели, доц. Димо Колибаров - директор на филиала на Националната художествена академия в Бургас и преподаватели в нея, членове на клуб "Жените в науката", Регионалният исторически музей, Държавен архив Бургас.

Повече от 30 минути дефилираха децата от градините в цялата община. След това по централните улици "Александровска" и "Алеко Богориди" преминаха основните, средните училища и професионалните гимназии. Традиционно колоната с гимназии поведе СУ "Св. св. Кирил и Методий", в чиито редици бяха директорът Снежана Няголова, зам.-директори, преподаватели, учители. И тази година в шествието се включиха - Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" с гвардейския отряд заедно с директора Коста Папазов, зам.-директорите и преподаватели, ученици, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника начело с директора Роза Желева и зам.-директорите, преподаватели, ученици. В шествието участва и Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" заедно с директора Фотинка Въргова, заместниците й, преподаватели, ученици.

Учениците от Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" дефилираха облечени с холандки, а отпред танцува мажоретният състав на гимназията.

Лазар Налбантов водеше блока на ОУ "Найден Геров", чийто директор е, а до него децата бяха облечени в народни носии. А в първите редици на блока на СУ "Иван Вазов" вървеше директорът Виктор Григоров заедно с преподаватели, а зад тях учениците - от подготвителната група и първи клас до средния и горен курс.

Галерия