Бургас се поклони пред подвига на загиналите за свободата на България. Снимки Авторът

Бургас се поклони пред подвига на загиналите за свободата на България. Снимки Авторът

Бургас празнува за 145 път своето освобождение от османско иго. Тържествата по случай националния празник на страната 3-ти март започнаха в 10.30 часа на площад "Атанас Сиреков", пред сградата на Общината. Там традиционно се строиха представителни части на военните формирования от Бургаския гарнизон. Пред строя с националното знаме бяха и ученици от бургаската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола". С военен ритуал и почести, и под звуците на българския химн бяха издигнати знамето на Република България, на Европейския съюз и на Община Бургас.

Празникът продължи пред Руски паметник. Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий заедно с представители на бургаското духовенство прочетоха заупокойна молитва за загиналите за свободата на България.

Пред подвига на героите, дали живота си за свободата, се поклониха областният управител Мария Нейкова, председателят на ОбС Севдалина Турманова, кметът на Бургас Димитър Николов, шефът на Областна дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов, директорът на Регионалното управление на образованието Петя Петрова. Цветя пред паметника сложиха народните представители от 48-мия парламент Петър Кънев, Жечо Станков, Андрей Рунчев, Константин Бачийски, Димитър Найденов, бургаски общински съветници, преставители на патриотични организации, граждани. Венци на признателност бяха поставени от името на политически партии ГЕРБ, СЕК, коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", на "БСП за България" и други.

Галерия