Кметът на Бургас Димитър Николов като стопанин на града разчупи обредната пита. Снимки Черноморие-бг

Кметът на Бургас Димитър Николов като стопанин на града разчупи обредната пита. Снимки Черноморие-бг

Бургас празнува за 30-ти път деня на свети Николай Мирликийски Чудотворец. Православната църква почита светеца на днешния ден, 6-ти декември. Тази дата е избрана и за празник на града с решение на Общинския съвет преди 30 години. Така вече трето десетилетие жителите на морския град отдават почит на своя закрилник и празнуват Никулден.

Празникът започна с традиционната света литургия, която бе отслужена в едноименния храм в комплекс "Меден рудник" от Агатополския епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий. Празнични свети литургии бяха отслужени във всички православни храмове в града.

За първи път бяха поднесени цветя пред паметника на благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията. В ритуала участваха народните представители Жечо Станков, Андрей Рунчев и Галя Желязкова, областния управител Мария Нейкова, председателя на ОбС Севдалина Турманова, кметът на Бургас Димитър Николов, граждани.

По традиция навръх Никулден се връчват и призовете на отличени бургазлии. На тържествената сесия на Общинския съвет наградите бяха подесени от кмета на Бургас Димитър Николов. Със званието "Почетен гражданин" тази година бе удостоена Милена Добрева - композитор и ръководител на вокален ансамбъл "Фортисимо" и вокална група "Морски песъчинки".

Сред наградените днес бяха:

С отличието "Ключът от Кулата"

- Ваньо Вълчев - поет, писател, театрал, кино и телевизионен режисьор, журналист. Съосновател и председател на Дружество "Български писател" в Бургас. Той е сред учредителите на сдружението "Бургаска писателска общност". Ваньо Вълчев е известен като най-безмилостен сатирик и най-нежен лирик. Автор на няколко стихосбирки и на текстове на песни като "Телефонна любов", "Огън от любов", "А дали е така" и много други.

- Иван Бахчеванов - художник, живописец, създател на уникалната художествена картинна галерия в старото училище в Созопол. Работи в областта на живописта и монументалното изкуство. Почти 40 години е член на Съюза на българските художници. През цялата си творческа кариера участва в национални, групови и самостоятелни изложби, както и в представителни национални изложби в чужбина. Иван Бахчеванов участва в множество благотворителни изяви и прави много дарения на свои творби. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, както и на галерии по света.

- Симеон Димитров - мислител, интелектуалец, духовен дар, артистична личност с неповторима индивидуалност, знаменит педагог – това са малка част от определенията, с които културен Бургас се обръща към драматурга, режисьор и поет Симеон Димитров. Почетният бургазлия отбелязва две златни годишнини в началото на 2022-ра (5 десетилетия творчески път и 80-годишен рожден ден), а десетките му успешно реализирани възпитаници по цял свят са най-голямото наследство за щедрите му уроци. Симеон Димитров работи като режисьор в едни от най-престижните театри у нас. Негови спектакли са награждавани с национални награди за режисура, сценография и актьорско майсторство. Носител е на награда на Съюза на артистите в България и на множество награди за режисура, автор е на поезия и драматургия.

- Янчо Проданов - бургаски земеделец и зърнопроизводител. Той предостави безвъзмездно собствен имот – сградата на бившата земеделска кооперация в квартал "Горно Езерово" за нуждите на филиала на детска градина "Синчец", както и за съдействие за намиране на най-подходящия терен за изграждането на новия просторен дом на детското заведение, което вече може да приеме всички деца от квартала. Подобни благотворителни инициативи остават завинаги в историята на всеки град. Проданов помагаше с дарителски жестове през цялото време на строителството на новата сграда и продължава да помага на ДГ "Синчец".

С почетен плакет на Община Бургас бяха удостоени:

- Радостин Дамасков - представител на съвременната българска живопис, малка пластика и монументална скулптура. Радостин Дамасков е създал три емблематични творби за Бургас: "Нулевият километър" - пъпът на Бургас – произведение, поставено в средата на централната градска част през 2011 г. Друго емблематично за Бургас произведение на Дамасков е паметникът на Петя Дубарова в Морската градина, изработен след спечелен конкурс.

Най-новата голяма творба на Радостин Дамасков е светският паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията, който беше открит през септември тази година. С него бургаската общественост отдава почит към личността и делото на най-големия благодетел на града.

- Стойчо Кьосев - доктор по философия. Стойчо Димов Кьосев е създател на философския клуб "Сократ". Той стартира през 1984 година с ученици от Техникума по индустриална химия. Клубът бързо набира популярност и на следващата година сбирките започват да посещават и ученици от Английската, Немската и Руската гимназия.

След създаването на Бургаски свободен университет, клуб "Сократ" провежда там две студентски философски конференции със значително международно присъствие – най-вече от Норвегия, но също така от Португалия, Великобритания, Чили. От Клуба произлиза десет доктори на науките, десет професори и доценти от различни университети в България и чужбина.

През настоящата 2022 година бивши участници в Клуба и изявени философи, свързани с Бургас, стартират инициатива, наречена "Философите на Бургас", чиято цел е да озвучи присъствието на хуманитарното знание в пъстрата палитра на артистичност, художественост и свободомислие, така характерни за Бургас.

С почетна значка на Община Бургас бе удостоен:

- Димитър Свиленов Кандилов. В първите дни на октомври тази година, на варненския плаж се случва инцидент, който за малко да завърши трагично, ако не е била бързата реакция на двама 19-годишни младежи, единият от които бургазлия. Около полунощ, разхождайки се край брега на морето, те забелязват жена, която изведнъж се хвърля в морето. Младежите предприемат всичко необходимо, за да организират спасяването ѝ и заедно успяват да извадят изпадналата в безсъзнание удавница на брега, където ѝ оказват първа помощ. Те са Станислав Иванов от Поморие и Димитър Кандилов от Бургас. Тяхната бърза и навременна намеса довежда до спасяването на човешки живот.

Празникът продължи с освещаване на обредната трапеза, подредена от Регионалния исторически музей до Часовника в центъра на Бургас.

Точно в 11.00 часа започна раздаването на рибния курбан и рибената чорба на пунктовете, които са разположени в центъра на Бургас.

Кулминацията е тази вечер от 17.30 часа, когато започва концертът на площад "Тройката" и ще бъдат включени светлините на елхата. На празника ще присъства и президентът на страната Румен Радев.

Галерия