Зам.-кметът Руска Бояджиева предаде щафетата на генералния секретар на Лисабон Гамараеш. Снимки Лина Главинова

Зам.-кметът Руска Бояджиева предаде щафетата на генералния секретар на Лисабон Гамараеш. Снимки Лина Главинова

Бургас символично предаде щафетата на Лисабон. Португалската столища ще е следващият домакин на "Европейски морски ден", който се проведе в морския град. "Тези два дни създадоха динамика и изпълниха с енергия нашия град. Открихме много нови теми по които Бургас може да работи. И поставихме началото на бъдеща дискусия за морето и черноморските политики", каза зам.-кметът по евроинтеграция в Община Бургас Руска Бояджиева. Тя поздрави Алберто Гимараеш - генерален секретар на Община Лисабон и му подари керамична пластика на калкан - една от черноморските риби. Той ще отнесе в Лисабон и пано с риби, изработено от бургаски деца.

"Инициативата "Европейски морски ден" е предизвикателство и възможност пред домакинството на Лисабон. Ние имаме морско наследство, историята ни е изградена с поглед към морето", каза Гамараеш.

Участниците във фестивала изгледаха рекламния клип, който представя Лисабон. През 2019 година портигалският град ще посрещне гостите на "Европейски морски ден".

"Сега се убеждавам, че е важно в Европейския парламент да бъде създадена Комисия по морско дело. Ние имаме Комисия по рибарство, но това не е достатъчно. Искаме да привлечем вниманието на всички към опазване на океана. Разполагаме със средства учениците да научат повече за океана. Той се нуждае от закрила", каза на заключителния форум Гесине Мейснер - евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.

На финала на "Европейски морски ден" бяха обобщени и резултатите от анкетата с въпрос: "Как искате да се развива Черноморския регион през следващите 10 години?". На този въпрос можеха да отговарят всички 700 участници във фестивала. Те са дали и своте отговори - сътрудничество, развитие, устойчивост, чистота.

Министри от региона с декларация за Черно море

Галерия