Кметът на Бургас Димитър Николов откри двудневния форум. Снимки Лина Главинова

Кметът на Бургас Димитър Николов откри двудневния форум. Снимки Лина Главинова

Министри от държавите от Черноморския басейн, в това число и от Молдова, приеха обща декларация за структурно сътрудничество в рамките за провеждащия се в Бургас фестивал "Европейски морски ден". "Такъв документ ще бъде утвърден по време на председателството на Румъния на Съвета на ЕС. Другата седмица в София министрите от държавите членки на Съюза ще приемат декларация за следващите десет години за устойчивост в развитието на аквакултурите и рибарството", каза еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела на откриването на "Европейски морски ден" в Бургас. Двудневният форум се провежда в Бургаския свободен университет и е в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Форумът бе официално отрит от кмета на Бургас Димитър Николов. Той поздрави всички 700 участници от различни държави, представители на публичния и частния сектор, на неправителствени организации. "Това е 11-то издание на инициативата и е най-значимото събитие в календара на морските политики на Европа. От 6 месеца се готвим за него и това е градският ни принос към нашето европредседателство", каза Димитър Николов.

"За жителите на Бургас морето не е сезон, то е ежедневие. Затова искам да ви представя града чрез неговите хора", каза още Димитър Николов. В речта си към офиицалните гости той назова имената на трими значими бургазлии, дали своя отпечатък за града - Александър Георгиев - Коджакафалията - благодетеля на Бургас, дарил имотите си на десетки семейства бежанци, Георги Духтев - създател на Морската градина и Христо Фотев - най-лиричният морски и национален поет. "Не е измислица морето и щастието съществува", с тези думи на Христо Фотев Димитър Николов каза "Добре дошли" на участниците в "Европейски морски ден".

"500 млрд. евро на година генерира синята икономика. България е сред държавите, при които морската икономика постига растеж. През следващите години ще се работи в посока подводна роботика, опазване на бреговата линия", каза още еврокомисар Вела.

"Приветствам декларацията на министрите, която бе приета за работа в посока общо бъдеще на черноморския регион с подкрепата на ЕС", допълни и Искра Михайлова - председател на Комисията по регионална политика в Европейския парламент.

На официалното откриване присъстваха и министри от Румъния, от Грузия, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на транспорта Ивайло Московски, депутати избрани от Втори бургаски многомандатен район, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, зам.-областният управител Севдалина Турманова, председателят на ОбС Костантин Луков, общински съветници, зам.-кметове и други.

На фестивала са представени всички региони. В програмата са включени 18 семинара, уъркшопове, изложбени щандове, ще говорят 130 оратори.

Галерия