Уредничката Мария Алексиева показва платната на Найденов, собственост на бургаската художествена галерия. Снимки Лина Главинова

Уредничката Мария Алексиева показва платната на Найденов, собственост на бургаската художествена галерия. Снимки Лина Главинова

Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" открива изложба с творби на професор Найден Петков по повод 100 години от рождението на художника. Така морският град изпревари с експозицията си Софийската градска галерия на улица "Шипка" №6. Изложбата се открива на 20-и март и след едномесечното и гостуване в Бургас ще бъде показана в столицата, каза за сайт "Черноморие" Георги Динев - директор на БХГ "Петко Задгорски". Идеята за представянето на многообразното творчество на проф. Найден Петков е на колектива на бургаската галерия. Експозицията включва общо 26 творби на класика, притежание от фонда на галериите в Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора и Казанлък.

Пред почитателите на изобразителното изкуство галерия "Петко Задгорски" показва две от общо шестте платна и рисунки на проф. Найден Петков, които притежава. Централно място в зала № 1 на "Петко Задгорски" заемат платната "Портрет на момче" и "Пейзаж". Тук могат да се видят рисунки, портрети и пейзажи, сътворени от ръцете на именития автор. Сред творбите са циклите "Африка", "Италия", "България", още портрет на Генко Генков, морски и планински пейзажи, както и пейзажи от Африка.

"Професор Найден Петков е едно име, заемащо достойно място в българското изобразително изкуство. Доколкото ми е известо, това е първата изложба с творби на Петков, показани в галерия "Петко Задгорски". Сред бургаските художниици, които за съжаление вече не са между нас, има негови студенти. Професорът е бил преподавател и ректор на Националната художествена галерия", припомни Георги Динев. От творчеството на Петков се е учил  не кой да е а академик Светлин Русев, припомниха хора от гилдията.

Галерия