Председателят на държавна агенция "Архиви"- доц. Михаил Груев донесе конституцията. Снимки Лина Главинова

Председателят на държавна агенция "Архиви"- доц. Михаил Груев донесе конституцията. Снимки Лина Главинова

Щастлива съм, че Бургас ще приюти тази българска реликва. Можем да се опрем на завещаните завети и да продължим напред, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при откриването на изложба в културен център "Морско казино" в Бургас.

Тя е посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция вече е открита. Експозицията включва оригиналите на Търновската и Сребърната конституция, както и лични вещи на един от най-ярките участници в Учредителното събрание - Петко Славейков. Сред изложените вещи на Петко Славейков са перо, с което е писал, сребърна кутия, сребърна чаша с чинийка, лъжица с инициалите му и броеница.

Председателят на държавна агенция "Архиви"- доц. Михаил Груев отбеляза, че двата ценни документа се пазят строго, но всеки, който е имал възможност да ги отвори, може да усети аромата на епохата, времето в което са подписани. Той подчерта, че оригиналите на двете конституции са показани само в София, Велико Търново и Бургас, като гостуването в морския град ще е последно.

"От името на кмета на Бургас благодаря на всички, които направиха това събитие възможно. Искам да уверя нашите съграждани и гости, че експозицията ще бъде отворена през всички празнични дни, за да се види от всички желаещи", заяви зам.-кметът по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева, която откри официално изложбата.

В изложбата са включени документи и снимки от Държавен архив - Бургас проследяващи присъствието на представител на Бургас в групата на депутатите "сираци" и информация за народни представители в Учредителното събрание с принос за развитието на града след Освобождението.

40 информационни табла проследяват хронологията, чрез документи, снимки и дневници от заседанията на Учредителното събрание. Значително място в изложбата е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект. Повечето от най-дейните парламентаристи и оратори - Христо Стоянов, Константин Стоилов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Марко Балабанов и др.

Показани са и документи и снимки, свидетелстващи за пътя на България през Съединението до обявяването й за Независимо Царство.

В експозицията са използвани документи от архивните фондове на Канцеларията на императорския руски комисар, Народното събрание, Министерски съвет, Монархическия институт, Министерството на външните работи и изповеданията, както и от някои лични фондове - на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов.

На събитието присъстваха бургаски депутати, Ивелина Василева и Жечо Станков - кандидати за евродепутати, зам.-областният управител на Бургaс Севдалина Турманова, общински съветници, граждани и гости.

Изложбата е организирана от Народното събрание на Република България, Община Бургас и държавна агенция "Архиви".

За двете конституции:

На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият ни основен закон, възродил България за нов политически живот след петвековното иго, проправил пътя й към модерната европейска държавност. Търновската конституция е написана в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование във водещи университети в Европа.

С промените в основния закон, приети на 9 юли 1911 г., е издадена "Сребърната конституция", наричана така, защото нейната корица е изработена от ковано сребро с позлата. В нея има изменения, насочени към разширяване правата на правителството и на държавния глава, който официално получава титлата "цар на българите", като израз на стремежа към национално единение.

Галерия