Иво Барзов има иновативни идеи, които ще променят облика на Бургас в сферата авиация

Иво Барзов има иновативни идеи, които ще променят облика на Бургас в сферата авиация

Д-р Иво Барзов е авиационен експерт, председател на Българо-италиански център Да Винчи и член на УС на Бургаската търговско – промишлена  палата. "Авиационната индустрия преживява значителни промени. Наред с традиционните бизнес модели за въздушна свързаност, следва да обърнем внимание и на иновациите в сектора. През следващите години ще станем свидетели на бурното развитие на полетни операции с дронове, които намират все по-голямо приложение в различни сфери на нашия живот", споделя д-р Барзов.

В тази връзка се разработва европейска система за управление на безпилотния трафик с дронове – U-space. Европейската регулаторна рамка и първите регламенти за системата, приети от Европейската комисия през 2021 г., вече влязоха в сила. Целта на U-space е да се постигне автоматизирано управление на дроновете в определена географска зона, което позволява голям брои операции, много от които едновременни.

Бургас може да използва даденостите, които има и да се развива като авиационен център за разработването и тестването на иновативни полетни операции с дронове. В тази връзка д-р Барзов и д-р Стефан Христозов от "Безпилотни системи България" ЕООД изпратиха до Община Бургас предложение относно включването на Бургас в общността на градовете, развиващи градска въздушна мобилност (The Urban-Air-Mobility Initiative Cities Community – UIC2).

База на Хеликоптерната спешна медицинска помощ (HEMS) също следва да бъде част от стратегията за развитие на Бургас като авиационен център. Тази дейност е с голям обществен интерес и следва да се отговори на очакванията. В същото време едно от направленията на приложение на безпилотните летателни системи е в спешната медицинска помощ. В бъдеще се очаква нарастващо взаимодействие между медицинските услуги с дронове и Хеликоптерната спешна медицинска помощ.

Екосистемата свързана с безпилотни летателни системи в Бургас се допълва и от новата магистърска програма в Бургаски свободен университет – "Проектиране и управление на въздушни и морски дронове". Това ще даде възможности за участие на екипи в интересни международни проекти и черпене на опит от държави напреднали в тази област.

ЕК публикува „Стратегия за дронове 2.0 за интелигентна и устойчива екосистема за безпилотни летателни апарати в Европа“. В нея се посочва следното: С подходящата рамка пазарът на услуги с дронове в Европа може до 2030 г. да достигне стойност от 14,5 милиарда евро, с общ годишен темп на растеж от 12,3% и да създаде 145 000 работни места в ЕС. Различните сегменти на този пазар непрекъснато нарастват по отношение на компании и обем на операциите.

В заключение д-р Барзов счита, че Бургас следва да се възползва от откриващите се възможности и да се развие като иновативен авиационен център. Като първа стъпка към постигане на тази цел може да бъде тестването на полетни операции с дронове. 

Тази и много други авиационни теми ще бъдат в дневния ред на следващия общински съвет и участието на авиационни експерти в работата му би било не само полезно, но и препоръчително. 

И сега можеш! Довери сe на експертите с опит! 

Иво Баев е кандидат за общински съветник от листата на партия "Български възход" за община Бургас, която се явява на изборите с №20 в интегралната бюлетина. За Иво Баев може да гласувате с преференция 109.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Галерия