Публична лекция пред студенти изнесе д-р Лиляна Вълкова. Снимки университет Проф. д-р Асен Златаров

Публична лекция пред студенти изнесе д-р Лиляна Вълкова. Снимки университет Проф. д-р Асен Златаров

Бургас има стогодишна сага в борбата с туберколозата. Това става ясно от филма, който бе прожектиран пред студенти по медицина в университет "ПРоф. д-р Асен Златаров". Поводът е 24-ти март - Световен ден за борба с туберкулозата. Той бе отбелязан в аванс в учебното заведение, където се подготвят бъдещи лекари, медицински сестри и акушерки. Те изгледаха филма "Борбата с туберкулозата в Бургаския край - история и съвременност", който проследя чрез архивни документи и снимки  стогодишната сага на организираната борба с Жълтата гостенка в Бургаския край.

Публична лекция на д-р Лиляна Вълкова, дългогодишен пулмолог и завеждащ отделение в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания допълни знанията на аудиторията по темата. "Преборихме се с лошото хранене и мизерните условия за живот, които в миналото са били основни причинители на туберкулозата. Но на тяхно място днес идват замърсеният въздух и стреса, които също са фактори, предразполагащи към това заболяване. Място за успокоение няма, предупреди специалистката, още повече, че вече се появяват и нови форми на туберкулоза, които не се поддават на антибиотично лечение. Затова трябва да сме постоянно нащрек и да наблегнем на ваксинацията и на превенцията на болестта", каза д-р Вълкова.

Представители на Студентски съвет при университета бяха подготвили стикери с логото на СЗО "Можем да сложим край на туберкулозата", чието художествено решение е дело на студентката Ралица Вълева от филиала на Националната художествена академия в Бургас, които бяха прикрепени към дрехите на всички, посетили инициативата.

Тазгодишното отбелязване на Световния ден за борба с туберкулозата бе съвместна инициатива на университет "Проф. д-р А. Златаров" - Бургас, на Черноморската асоциация на жените и на Специализирана болница за лечение на пневмофтизиатрични заболявания - Бургас.

Галерия