Кметът на Бургас Димитър Николов и на кметът на Улсан Сонг Чул Хо (вдясно) подписаха споразумението за побратимяване на церемония в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов и на кметът на Улсан Сонг Чул Хо (вдясно) подписаха споразумението за побратимяване на церемония в Бургас

Бургас се побратими с южнокорейския град Улсан. Подписи под документа сложиха кметът на Бургас Димитър Николов и кметът на Улсан Сонг Чул Хо. На церемонията присъстваха и зам.-министърът на външните работи Зарица Динкова, и посланикът на Южна Корея у нас Ли Хо-шик.

Връзките между двата града датират отпреди 8 години. През 2017 година делегация от Бургас водена от кмета Николов е посетила Улсан. "Градът е водещ в развитието на корейската икономика. Той е пристанищен град с развито корабостроене, автомобилостроене, нефтохимическа индустрия", каза кметът на Улсан Сонг Чул Хо.

"След посещението в Улсан бе въведено изучаването на корейски език в Бургас. В момента той се преподава в 13 паралелки", каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той призна, че са взели добри практики, които са приложени в Бургас. "С решение на Общинския съвет има преференции за чуждите инвеститори в нашия град, като най-големи те са представители на бизнеса от Улсан", допълни кметът Николов.

"За нас е важно да си партнираме с успешни градове. Примерът на Улсан е вдъхновяващ за нашата администрация", допълни бургаският градоначалник.

Церемонията завърши с подписване на споразумение за побратимяване между градовете Бургас и Улсан, Южна Корея.