Бургазлии сведоха глави пред паметника на Христо Ботев. Снимки Община Бургас

Бургазлии сведоха глави пред паметника на Христо Ботев. Снимки Община Бургас

Бургас се поклони пред подвига на Христо Ботев. Жители на морския град, представители на духовенството и официални лица се събраха пред паметника на поета-революционер в Морската градина. Навръх днешния 2-ри юни се навършват 147 години от гибелта на Христо Ботев.

Заупокойна молитва в памет на всички герои, пожертвали живота си за свободата на България, бе прочетена от Агатополския епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и представители на бургаското духовенство.

"Втори юни е повод отново да си припомним идеалите на Ботев. Да бъдем по-отговорни към опазването на българщината и националната ни памет, защото това са ценности, които са сплотявали българите във всяко изпитание", каза кметът на Бургас Димитър Николов, който участваше в отбелязването на годишнината.

Заедно с него, при паметника на Христо Ботев оставиха цвете много бургазлии на всякаква възраст. Сред тях бяха председателят на местния парламент проф. Севдалина Турманова, зам.-областният управител Мария Ценова, общински съветници, представители на партии и обществени организации. 

Поклон пред паметта на загиналите за свободата на България!

Галерия