Спасяването на светия кръст ще се състои традиционно на моста. Снимка Архив

Спасяването на светия кръст ще се състои традиционно на моста. Снимка Архив

Бургас се стяга да посрещне Богоявление. На 6-ти януари Православната църква празнува светото Богоявление.

Честванията за Йордановден ще започнат в 08:30 часа в събота, когато Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, и бургаското духовенство, ще отслужат празнична Света литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий“.

На 6 януари, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. След известно прекъсване, той е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.

Благославянето на бойните знамена на Военен гарнизон – Бургас и молебенът за здраве ще бъдат отслужени от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей и ще започнат в 11:00 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий".

Ритуалът по свапясаването на Светия кръст ще започне в 12:00 часа на моста.

На 6-ти януари се навършват и 176 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Той ще бъде почетен с цветя и венци в 12:30 часа пред паметника му в Приморски парк.

От 13:00 часа в залата на Дружество на бургаските художници ще бъде открита юбилейната 25-а изложба "Богоявление" на тримата художници - именици Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.