Изложбата може да бъде разгледана в художествена галерия Петко Задгорски. Снимки и репродукции Бургас без цензура

Изложбата може да бъде разгледана в художествена галерия Петко Задгорски. Снимки и репродукции Бургас без цензура

Бургас си спомня за един от ярките сценографи на драматичен театър "Адриана Будевска" с ретроспективна изложба, която е подредена в залата на първия етаж на художествена галерия "Петко Задгорски". Поводът е 90 години от рождението на художника, който си отиде от този свят през 2008 година.

Преди десет години експозицията бе показана по повод предишната 80-годишнина на Тодор Станилов. През 2014 година неговият син - журналистът Боян Станилов дарява рисунките - скици на сценографиите, които е правил за театъра през всичките 34 години, които е работил там.

Роденият в Стара Загора художник постъпва в театър "Адриана Будевска" през 1962 година като сценограф. Година по-късно там започва работа и поетът и драматург Недялко Йорданов. "Първото нещо, което направихме беше "Любов необяснима". Така аз вече станах известен режисьор, а той (Тодор Станилов б.а.) получи първа награда за сценография от регионалния преглед в Ямбол и първа награда от националния преглед", сподели Недялко Йорданов. И допълни: "Човек, който кипеше от идеи и въображение, а външно беше много прибран. Външно в него не личеше такава артистичност. Беше много прибран, много семпъл, много скромен и много красив".

В изложбата могат да се видят проектите на Тодор Станилов за сценографии към пиесите, по които е работил - "Хамлет" от Шукспир 1980 г., "Легенда за Сибин" от Емилиян Станев, "Конферанс" от Радой Ралин, "Царска милост II" от Камен Зидаров, "Опит за летене" от Йордан Радичков, "Чайка" от Чехов и много други.

На откриването на изложбата беше и проф. Светозар Бенчев - директор на филиала на Националната художествена академия в Бургас заедно със студенти от Академията.

Роденият в Стара Загора художник Тодор Станилов (1934 - 2008) завършва специалност "Сценография" във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович" при проф. Георги Каракашев през 1958 г., след което работи като щатен художник в драматичните театри в Димитровград (1958 - 1962) и Бургас (1962-1996). В бургаския театър "Адриана Будевска" той работи в продължение на 34 години, като през годините е част от ръководството. За своя изключителен принос и собствен почерк в изкуството на сценографията е обявен и за почетен гражданин на Бургас. 

Галерия