Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави организаторети и участниците при откриването на конкурса. Снимки Държавна опера Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави организаторети и участниците при откриването на конкурса. Снимки Държавна опера Бургас

Бургас стъпва на международната балестна сцена с първото издание на конкурса "Сара-Нора Прима". Официалното му откриване събра участници и жури в залата на Държавна опера Бургас. 74 участници от 12 държави: България, Италия, Румъния, Германия, Сърбия, Кипър, Испания, Португалия, Бразилия, Гърция, Русия и САЩ излязоха на сцената на Операта. Те излизаха по възрастови групи, представени от водещата на церемонията по откриването Мария Табакова - председател на Постоянната комисия по туризъм в Общинския съвет в Бургас.

"Този конкурс да се превърне в място, откъдето да стартират много кариери", пожела директорът на Държавна опера - Бургас Александър Текелиев. "Чест и привилегия е Бургас да бъде домакин на първия международен балетен конкурс. Искрено се гордеем, че сме избрани за партньор", каза при откриването кметът на Бургас Димитър Николов, който е и патрон на конкурса.

Публиката в залата аплодира, освен участниците и членовете на международното жури - от българска страна, са Марта Петкова, Маша Илиева и Никола Хаджитанев от Националния балет, както и хореографът Фреди Франдзути, Грегор Хатала, директор на международния балетен конкурс Vibe във Виена и Сеул, Кай Киоп – директор на балетното училище в Естония, Мария Володина – солистка на "Болшой театър", сръбската примабалерина Анна Павлович и колегата й Константин Костюков.

Балетният конкурс се осъществява от Международна балетна асоциация "Сара-Нора Прима" с представители - Евгения Владимировна Трофимчук - Веда - председател на Асоциацията, успешен мениджър в сферата на балетното изкуство и Сара-Нора Кръстева, примабалерина, дългогодишен художествен ръководител на балета към Софийската опера и балет. Конкурсът се реализира съвместно с Държавна опера – Бургас, със съдействието на  Община Бургас и Министерството на културата на Република България. Той е само за професионалисти – ученици от балетни училища и артисти от балетни трупи.

В конкурса артист-балетистите ще се състезават в три възрастови категории: група "А" - 9-12 г., група "В" - 13-16 г, група "С" - 17-26 г. Наградният фонд е над 25 000 лева.

От 1-ви до 9-ти юли 2023 г., също в сградата на Държавна опера – Бургас, като съпътстваща програма, ще се проведе и балетна академия "SARA-NORA MASTER", която включва майсторски класове, репертоар, съвременни техники и характерни танци за всички желаещи без ограничение за образование и подготовка.

Галерия