Турнирът се провежда с подкрепата на Община Бургас, каза Андрей Тородов (вторият отдясно наляво) от клуб по спортни танци Бургас 1975. Снимка Черноморие-бг

Турнирът се провежда с подкрепата на Община Бургас, каза Андрей Тородов (вторият отдясно наляво) от клуб по спортни танци Бургас 1975. Снимка Черноморие-бг

Бургас става столица на Международен турнир по спортни танци "Купа Бургас'2022". За 37-ми път  морският град ще бъде домакин на спортното събитие,, което  ще се проведе на 10-ти и 11-ти септември в спортна зала "Младост".Тази година в турнира ще вземат участие над 220 танцови двойки във всички възрастови групи, представители на над 17 държави: България, Гърция, Италия, Израел, Испания, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Украйна, Турция, Албания и др.

За първи път 11 състезатели от Ирландия ще участват в надпреварата за престижните награди.

Турнирът се организира от Клуб по спортни танци "Бургас 1975", Община Бургас, Българската федерация по спортни танци.

"Тазгодишното 37-мо изданиена турнира преминава под патронажа на кмета на Бургас - Димитър Николов", каза Андрей Тодоров, председател на клуб по спортни танци "Бургас 1975".

В рамките на двата състезателни дни - 10-11-ти септември,отново ще се проведе турнир "Rising Stars", състезание за изгряващи звезди - латиноамерикански и стандартни танци. Ще се проведе и Международен турнир за групите до 21 години, които преминават в групата на аматьори,  да премерят сили със състезатели от по-високия ранг..

"Доволна съм, че възстановихме турнира след 2 години прекъсване, заради корона вируса. Надяваме се кръгът от световната купа по спортни танци да бъде в "Арена Армеец", допълни Веселина Деведжиева - началник отдел "Спорт" към Община Бургас.

Тазгодишното издание ще се заапомни с това, че за първи път в България и то в Бургас ще се проведе и Международин турнир "Pro  Am". Според регламента, турнирът се провежда с участието на един професионален състезател и аматьор, който танцува за удоволствие, но със състезателен характер. В състезателната двойка се оценява само изпълнението на участника - аматьор. "Такива турнири отдавна са популярни по света", допълни Андрей Тодоров.

Международните съдии за турнирите са представители на 13 държави с председател Ненад Йевич - Сърбия и 17 български съдии. Турнирът в зала "Младост" започва в.10.00 часа в събота и ще продължи до 22.00 часа. Официалното откриване е от 19.00 часа на 10-ти септември.

Цената на един билет е 10 леваи се предлагат на входа на спортната зала. Деца до 7 години, пенсионери и инвалиди ще влизатс вход свободен.