Проф. Георги Дюлгеров прави селекцията на бургаския кино форум. Снимка Лина Главинова

Проф. Георги Дюлгеров прави селекцията на бургаския кино форум. Снимка Лина Главинова

Бургас за 17-ти път ще бъде домакин на Международния "София филм фест на брега". От 14-ти до 22-ри март морският град ще стане столица на световното кино. В продължение на 9 дни в общинско кино "АБ" ,което се намира в сградата на драматичен театър "Адриана Будевска", ще бъдат прожектирани филми от Европа, Азия. Сред българските ленти, които ще бъдат излъчени на Международния "София филм фест на брега" е филмът "Ирина" на Надежда Косева. Той проследява съдбата на една бедна жена, която е принудена да стане сурогатна майка", сподели пред екип на сайт "Черноморие" проф. Георги Дюлгеров - председател на професионалното жури на кино форума по морето. Сред  другите заглавия е филмът "Дивата круша" на турския режисьор Джейлад. В рамките на 17-ото издание на Международния "София филм фест на брега", освен проженцията на десетките пълнометражни филми, ще бъдат показани и 12 късометражни филма от програмата "Джеймисън".

За втори път в историята на бургаския фестивал младежко жури ще определи своя любим филм. Деветчленно жури с председател проф. Георги Дюлгеров ще избере своя фаворит сред лентите, излъчени  в конкурсната програма.Той ще получи наградата на Община Бургас - статуетката "Сребриста чайка". Успоредно с това публиката ще гласува по шестобалната система за своя любим филм. Определеният от Негово величество зрителят филм също ще получи статуетка "Сребриста чайка" на бургаския скулптор Никола Станчев, който за Никулден 2018-та година бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Бургас".

Международият "София филм на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас. Медиен партньор на кино форума е сайт "Черноморие".