"Бургасбус" прави икономии за сметка на пътниците Става дума за рейсовете, които пътуват в посока квартал "Горно Езерово" и съставните селища Твърдица, Маринка и Извор.

"Спрели сме кондукторите през почивните дни, заради кризата. Трябва да се правят икономии. Направили сме проверка тогава в автобусите пътуват само по 5 човека", обясни решението пред Chernomorie-bg шефът на общинския превозвач Петко Драгнев.

Броят на пътуващите обаче е в пъти повече от цифрата, която Драгнев коментира. При направената проверка очевидно са били броени продадените билети, а са пропуснати хората с картите. Тези с билетите обаче са по-малко, тъй като болшинството от хората купуват карти. Така разходите им за път на месец намаляват. Билет до Твърдица или Маринка е на цена от 1.90 до 2.30 лева взависимост кога се движи автобуса и дали минава първо през комплекс "Меден рудник" или през Маринка. За сравнение месечната карта до Твърдица струва 73.30 лева.

Премахването на кондукторите през уикенда затруднява веднъж пътниците, от друга страна и шофьорите. Водачите изпълняват и длъжността на кондуктор и трябва да проверят картата на всеки, който се качва или да му скъсат билет и върнат ресто. Освен това след всяка спирка трябва да попълнят и пътния лист за броя на продадените билети, за да може при евентуална проверка от страна на контрольор да бъдат изрядни в ролята си на кондуктори. Това положение не се харесва и на шофьорите, но те не могат да променят заповедта на ръководството.

"Откакто спряха кондукторите през почивните дни редовно закъснявам за работа", оплака се жителка на Твърдица. Хората, които пътуват по линия №18 и 18 а са принудени през уикенда да чакат с 10-15 минути повече от обикновено рейсовете, заради наложената мярка. Забавянето идва и от това, че курса който е около 10.10 часа минава и през село Извор преди да вземе пътниците от Маринка и Твърдица.

"Вместо да правят икономии да променят часовете на тръгване. Не може хората да са до 17.00 часа на работа, а автобусът да тръгва в 16.40, а следващият да е чак в 18.30", жалват се пътуващите по линия №18. Според тях разписанието не е съобразено реално с нуждите на хората. През почивните дни пък автобусите са още по-нарядко и преди обяд има 3 часа интервал между двата курса.

"Никой не ни е питал кога е най-удачно да имаме автобус. Пътуват в час, който не ни устройва. На нас се налага да сменяме превозни средства, за да стигнем до работа в Бургас, а те се чудят после, защо от нашето село нямало много пътници", гневи се жителка на село Извор. То мина към община Бургас това лято след проведен референдум, при който живеещите поискаха да се отделят от община Созопол и да минат към Бургас. Заради това бе направена и промяна в разписанието на автобус №18, който си удължи линия до Извор, за да взема пътниците и оттам.