Кметът Димитър Николов призова докладната да бъде подкрепена от съветниците. Снимки Черноморие-бг

Кметът Димитър Николов призова докладната да бъде подкрепена от съветниците. Снимки Черноморие-бг

Община Бургас ще търси европейско финансиране за изграждане на фотовалтаичен парк. "В Плана за възстановяване и устойчивост ще има отредени средства за фотоволтаични паркове. Можем да кандидатстване за финансиране или да търсим кредити за това. Трябва да бъдем силни и независими, особено ако продължава да расте цената на тока. Ако цената на тока се нормализира, няма нужда от изграждане на фотоволтаичен парк", заяви кметът на община Бургас Димитър Николов по време на сесия на Общинския съвет. Така той защити докладната си записка, в която предлага местния парламент да "разрешиа промяна на предназначението на част от УПИ УПИ XX-682 с отреждане "За парк" в местност "Кара баир", землище ж. к. "Меден Рудник", гр. Бургас, ПИ с идентификатор 07079.671.682 по КК на гр.Бургас, с цел обособяване от УПИ XX-682  на нов УПИ с отреждане "За техническа инфраструктура".

Докладната записка не мина без коментари и политически реплики.

"Много добро решение, даже е закъсняло", коментира Георги Събев от "Средна европейска класа".

"В Бургас има над 200 проекта за саниране на сгради. В блоковете, които вече са санирани, разходът на електроенергия падна наполовина. В това отношение трябва да сме заедно, защото не знаем как ще се развие тази крази", коментира Георги Маринчев ("Движение Гергьовден").

"Колеги бъдете по-сериозно. В докладната записка се предлага да се започне предпроектно проучване. Говорете по същество. Никой няма да е против Общината да си осигурява приходите", заяви Георги Спасов от "БСП за България".

Даниела Божинова от "Демократична България - Обединение" поиска да разбере каква е нуждата от изграждането на този фотоволтаичен парк. "Много неща, които изглеждат зелени се представят за такива, но не са. Санирането е едно от тях. Община Бургас може да отреди терен и да сключи договор за фотоволтаична централа, а не да заема терен с друго пхредназначение да прави фотоволтаици", заяви Даниела Божинова.

Васил Иванов ("БСП за България") изрази мнение, че такива фотоволтаици трябва да се изграждат върху покриви, не върху земята, но въпреки това заяви готовност да подкрепи докладната записка.

"ЗВучи икономически логично да се изграждат върху покриви на общински сгради. Изпитване обаче сериозно затруднение да убедим родителите да ги изградим върху покривите на градините например. Моментът е деликатен, но ние обследваме различни сгради. Сградата на Общината е с фотоволтаици и това гарантира част от енергията. Ако е необходимо ще търсим и грандово финансиране, но дайте ни правото да започнем процедурите", обясни кметът Николов.

Докладната му записка бе подкрепена с 46 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се".

Галерия