Проф. Георги Дюлгеров обяви победителите в тазгодишното издание на фестивала. Снимки Черноморие-бг

Проф. Георги Дюлгеров обяви победителите в тазгодишното издание на фестивала. Снимки Черноморие-бг

Статуетката "Сребриста чайка" от Бургас ще отлети за Южна Корея към режисьора на филма "Паразит" - Понг Хун - Чо. Филмът получи най-високата оценка - "Отличен'5.88" на публиката на тазгодишното издание на Международния "София филм фест на брега". Втората "Сребриста чайка" ще отлети от морския град към София. Наградата на професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров получи режисьорът Иван Черкелов за филма си "Не влизай в пререкание с персонала на банята".

Режисьорката Ива Токмакчиева получи две отличия за късометражния си филм "Да се срещнем вчера". Той не остана незабелязан от Младежкото жури, което го определи за най-добрия от 13-те късометражни филма, които се състезаваха за наградата на "Зонта клуб" в Бургас. "Да се срещнем вчера" бе избран и от професионалното жури да получи приза - Златен плакет на областния управител на област Бургас. Токмакчиева изрази своята благорадност за наградите във видео обръщение.

Отличията бяха обявени на официална церемония по закриването на XVIII-тия "София филм фест на брега". Това бе неговото последно, девето издание, което се проведе в Общинско кино "АБ" в сградата на драматичен театър "Адриана Будевска". От следващата година той ще се провежда в новото Общинско кино, което вече се довършва в основно ремонтираната сграда на НХК, сега Културен дом Бургас.

На финала бяха прожектирани два филма - дигитализираната версия на "Мера споредъ мера" - първа част на проф. Георги Дюлгеров и вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова - "Сестра".

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и с медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия