Антония Димитрова за първи път участва на Спешъл олимпикс и се представи блестящо. Снимки Марияна Георгиева

Антония Димитрова за първи път участва на Спешъл олимпикс и се представи блестящо. Снимки Марияна Георгиева

17-годишната Антония Димитрова от Бургас спечели престижното четвърто място в индивидуалното класиране при жените в спорта боче на Световните летни игри на Спешъл олимпикс в Берлин, Германия. На крачка от бронзовия медал, бургаската  единадесетокласничката от СУ "Св. св. Кирил и Методий" се състезава  със спортен хъс, раздаде се докрай на игрището и представи достойно себе си, България, Бургас и училището. В предни позиции в класирането са Свеня Герман от Монголия, представителката на Тайланд, както и Дориан Нуфе от Буркина Фасо. Много атрактивни и интересни бяха игрите на Антония с корейките Саранг Ким и Минджонг Гу. Бургаската атлетка се състезава и в смесените двойки по боче заедно с Николай Пейчовски от Плевен. Двамата успяха да се класират на шесто място, след представителите на Бангладеш, Буркина Фасо, Франция, Мароко и Сейшели. Национален треньор на отбора по боче е Марина Бекярова от Добрич. Всички много се гордеем с постиженията на Антония. Не само заради класирането, а заради това, че успя преодолее собствените си страхове и неувереност и да покаже на света какво може едно малко момиче от Бургас.

Личен треньор на Антония Димитрова  е Марияна Георгиева, старши ресурсен учител в бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий" и сертифициран треньор по боче.

Бургазлийката участва за първи път на Световните летни игри на Спешъл олимпикс в Берлин благодарение на подкрепата на Община Бургас и ръководството на училището, осигурило провеждането на тренировките.

Антония е ученичка в XI клас. Тя е много лъчезарно момиче, харесва й да  рисува и да спортува. Със спорта боче се занимава от 4 години, когато постъпи в СУ "Св. св. Кирил и Методий“" - Бургас в VIII клас. Обича да мечтае, но не споделя предварително мечтите си. Предпочита да ги каже, когато се сбъднат.

Участието на Световните летни игри на Спешъл олимпикс за бургаската девойка се оказа изключително вълнуващо събитие - за първи път пътува извън България, за първи път пътува със самолет, за първи път участва в толкова мащабно спортно мероприятие, създаде нови приятелства, зареди се с много положителни емоции, състезава се в любимия си спорт с интересни конкуренти…неща, които никога не се забравят… Спешъл олимпикс България даде шанс на атлети като Антония да се чувстват значими.

Световните летни игри са най – голямото приобщаващо спортно събитие с над 7000 участници в 26 спорта и се проведе в периода 17 -25 юни 2023 година. Целта на това глобално мероприятие е да покаже на света силата на приобщаването, равенството, добротата и съпричастието.

Спешъл олимпикс България получи квота от 40 атлета и партньори в 9 спорта - лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета и 4 партньора), и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). 

Галерия