Залата трябва да е готова до края на годината. Снимка Архив

Залата трябва да е готова до края на годината. Снимка Архив

Многофункционалната зала "Арена Бургас" ще разполага със 7000 седящи места, а по време на концерти ще събира 15 000 зрители. Към нея има паркинг, дев зали, писта за лека атлетика. "Ще дам всичко от себе си, за да е готова до края на годината", това обеща Николай Николов - представител на консорциума, който изгражда залата - ДЗЗД "Дворана" на премиера Бойко Борисов. Той инспектира строителните дейности заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и кмета на Бургас Димитър Николов.

"Половината купол е готов. Конструкцията е много сложна. Поръчали сме седалките. Но трудно се поместваме в бюджета", призна Николов. "Вие поискахте 15 млн. лева", репликира го министърът на финансите Горанов. "Поискахме това, което можехме. Обществената поръчка е играна при управлението на Тройната коалиция. Имаше една година мъртъв период", заяви Николай Николов.

Спортното съоръжение е без аналог и е разделено функционално на четири подобекта: основна зала за лека атлетика, хандбал, баскетбол, бойни спортове, волейбол и др., в това число концерти, конференции и конгреси, малка зала с капацитет 1500 души, тренировъчна зала и открит етажен паркинг с над 800 места.

"Вече имаме заявки за първенства. Едно от изискванията е да има межународно летище и хотели в района. Около Бургас има 450 хотела", каза по време на инспекцията на строежа кметът на Бургас Димитър Николов.