Репликата скафандъра на Нийл Армстронг идва в Бургас от Виена. Снимки Община Бургас

Репликата скафандъра на Нийл Армстронг идва в Бургас от Виена. Снимки Община Бургас

Бургаската Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" ще отбележи своята 135-годишнина с представянето на една от 15-те реплики на скафандъра на Нийл Армстронг, с който той стъпва на Луната. Репликата на костюма е проектирана чрез 3D принтер. Скафандърът е единственият в Европа и идва в Бургас от Виена. Интересният експонат ще остане в Бургас до 10 май. Това ще бъде неговото последно представяне пред публика извън територията на Австрия. Всички останали реплики на костюма на Нийл Армстронг са в САЩ и не се изнасят.

На 21 юли 1969 година американския космически кораб "Аполо 11" каца на Луната, след като на 16-ти юли е излетял от "Кейп Кенеди" във Флорида с екипаж Нийл Армстронг, Едуин Олдрин и Майкъл Колинс. Четири дни по-късно те достигат естествения ни спътник.

Оставена е паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: "Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество" и с подписи на Армстронг, Олдрин, Колинс и президента на САЩ Никсън. Астронавтите се завръщат на Земята четири дни по-късно и са посрещнати като герои.

Галерия