Директорът на библиотеката Мария Бенчева показа как работи машината. Снимки Лина Главина

Директорът на библиотеката Мария Бенчева показа как работи машината. Снимки Лина Главина

Бургаската Регионална библиотека "Пейо Яворов" вече притежава модерна машина за почистване на книги. Тя за пореден път показа, че е иновативна и освен че пази традициите, технологиите не са й чужди. Машината е поставена в заемната за читатели в една от сградите на библиотеката на улица "Алеко Богориди" 21. Директорът на културната институция Мария Бенчева демонстрира пред журналисти как работи машината. Тя почиства една книга само за осем секунди чрез филтъра и ултра виолетовите лампи.

"Библиотеките в Плевен, Враца, Пловдив и София имат машини за почистване на книги, но те чистят на принципа на прахосмукачката като обират само праха. Нашата машина е различна от техните, защото чисти акари и бактерии от страниците на книгата и това позволява и на хора, които имат алергия да четат книга, която вече е почистена", обясни Мария Бенчева. Машината е внесена от Турция, където е произведена. Цената й е 4 500 щатски долара. Директорът на библиотеката благодари на Росица Цонева чиято фирма е съдействала за доставката на машината.

"Видяхме по-стария модел на машината при посещението ни в Деня на народните будители в Народната библиотека в Одрин. Оказа се, че Министерството на културата е предоставило безплатно на всички библиотеки в страната такава машина, за да чистят книгите си. Свързахме се с турската фирма производител и за по-малко от три месеца получихме машината", разказа Мария Бенчева.

С машината ще бъде почистен и фонда на библиотеката, който наброява 605 000 заглавия. Голяма част от книгите са съхраняват в хранилището на "Алеко Богориди". "Нито едно от помещенията ни обаче не отговаря на нужните изисквания. Но в новата сграда, в която ще се премести библиотеката след основния ремонт (става въпрос за сградата на бившата Немска болница б.а.) ще има хранилище със специална система за поддържане на микроклимата, който е нужен за опазване на книгите", обясни директорът на РБ "Пейо Яворов".

Всеки читател ще може преди да вземе книги за четене у дома да ги почисти в машината. "Желанието ни е да закупим още няколко такива машини, които да бъдат поставени в новата сграда", сподели Бенчева. В библиотеката обмислят да предоставят и нова услуга на читателите си - почистване на книгите от домашната им библиотека. Всеки ще може да донесе книги от вкъщи и срещу съответно заплащане да ги почисти от бактерии и акари.

Галерия