Директорът на библиотеката показва наградата, която са спечелили от EIFL. Снимка Лина Главинова

Директорът на библиотеката показва наградата, която са спечелили от EIFL. Снимка Лина Главинова

Бургаската Регионална библиотека "Пейо Яворов" за втори път печели престижната награда на американската фондация "EIFL". Наградата за иновации в публичната библиотека на "EIFL" е за услуги, които обществените библиотеки предоставят с цел подобряване на живота на живеещите в общността.

"Тази награда ни дава удовлетворение, че сме на прав път. За нас това е голямо признание, защото в рамките на три години за втори път печелим отличието. Сравнявани сме с библиотеки от цял свят. Напипахме болната тема на обществото за защита на Земята от променящите се климатични промени", каза на специална пресконференция директорът на библиотеката Мария Бенчева.

Тази година библиотеката кандидатства и спечели приза с проекта си "Опознай Земята – ние по-знаещи!" в партньорство с "Българска фондация биоразнообразие", асоцииран партньор е Центърът за подкрепа на личностното развитие - Бургас. По този проект бе закупена и монтирана в Детски отдел интерактивна пясъчна кутия, която дава възможност на децата, докато се забавляват и да учат. А през 2017 година библиотеката получи отличието на "EIFL" за екологичния проект "Земята по-чиста – пази я!", реализиран съвместно с ПГЕЕ "Константин Фотинов".

Категорията, в която Регионална библиотека "Пейо Яворов" печели награда от американската фондация е "Изменение на климата и други въпроси, засягащи околната среда". От 2011 година до този момент в тази категория са връчени четири награди, две от които са на бургаската библиотека. Другите две отличени библиотеки са от Полша и Колумбия.