БФО откри изложбата си в залата на галерия Петко Задгорски. Снимки Лина Главинова

БФО откри изложбата си в залата на галерия Петко Задгорски. Снимки Лина Главинова

Бургаската фотографска общност зарадва всички фенове на обектива с обща изложба. Експозицията, посветена на 10 години от създаването на общността, включва 56 черно-бели и цветни фотографии. Творбите, могат да се видят до 31-и май в залата на художествена галерия "Петко Задговски". За откриването на фотоизложбата дойдоха, както нейните автори, така и техни приятели. Церемонията уважи зам.-кметът по култура и образование към Община Бургас Йорданка Ананиева. От създаването на Бургаската фотографска общност до днес, тя винаги е откликвала на всички изяви, свързани с дейността на групата.

Над 30 са членовете на общността, възрастта им е от 20 до 70 години. Това са хора с различни професии и изяви, но истински и всеотдайни любители на обектива. За 10-годишния си творчески живот БФО е направила над 70 фотоизложби в Бургас, страната и чужбина. Нейни членове са взели участия в десетки национални и международни конкурси и пленери. Гордост за бургазлии е, че Димитрина Андреева и  Жечко Планински са едни от 20-те български фотографи, с диплом-значка и карта AFIAP (артист на международна федерация за фотографско изкуство, основана в Белгия през 1946 г.). Отличието се присъжда на авторите за цялостно им творчество. Картата пък им дава достъп да снимат всички обекти по света, научи "Черноморие".

В празничната фотоизложба по повод 10 години от създаването на Бургаската фотографска общност, 22 автори участват със свои творби. Внимание привличат фотографиите на Жечко Планински - "ЧайкиІІІ", "Блед", "Велосипед и гребен", "Старите бургаски солници", на младата и талантлива Бети Пирева - "Игра", "Път към себе си", "Геометрия на чувствата", на Тодор Динев - "Приказки за Ева ІІ", "Пространства". Освен наредената изложба, БФО зарадва бургазлии и гостите на града с каталог по случай 10-ия си рожден ден.

Галерия