Директорът на гимназията Фотинка Въргова поздрави гостите на кулинарното събитие. Снимки Петя Добрева

Директорът на гимназията Фотинка Въргова поздрави гостите на кулинарното събитие. Снимки Петя Добрева

Бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" изненада с Никулденски мастър клас. Ученици от XI и XII класове на гимназията приготвиха и сервираха петстепенно меню заедно с подходящите напитки към него. Ценни насоки им даваха шеф готвачите от Българска асоциация на професионалните готвачи - Ивайло Димитров, Живко Димитров и Валентин Тодоров. А сервитьорите презентираха вината към отделните ястия под зоркото око на Михаил Марковски председател на Българска асоциация на сомелиерите в България.

Специални гости на събитието, което е посветено на празника на Бургас - 6-ти декември, Никулден, бяха началникът на Регионалното управление на образованието Петя Петрова, председателят на ОбС Бургас Севдалина Турманова, началникът на отдел "Образование" в Община Бургас Веселина Таралова, партньори на ПГТ, представители на професионални гимназии в Бургас. Гостите бяха поздравени от директорът на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" Фотинка Въргова, която даде и началото на Никулденския мастър клас, който се проведе в конферентната зала на ресторант "Младост".

Първото питие, което гостите дегустираха бяха шотове - вариация на познатата напитка "Блъди Мери". Като за начало гостите опитаха брускети с масло със сушени водорасли. Първото сервирано ястие бе студено предястие - салата от морски дарове, микс от зелени салати, хумус, фритирани морски дарове и дресинг от цитруси. Топлото предястие бе аранчини с миди в стил "по бургаски" поднесени върху доматена салса с мастика. Основното бе шаран в стил "Фридрих II от Прусия" - кюфтенца от шаран с трюфел в червен винен сос с пушена пъстърва с праз, лук, целина, гарнирани с турнирани картофи в масло. А десертът бе вариация на класическо шоколадово брауни, но с карамелизирани черноморски скариди с мус от бял шоколад и хайвер, сервиран върху редукция от малиново пюре.

Интерес за гостите бе показното как се декантира червено вино (виж видеото). За жалост в много малко ресторанти у нас наученото в специализираните гимназии се практикува от сервитьорите.

С уменията си учениците от гимназията показаха, че ще се целят в първите места на предстоящите регионални и национални състецания по професии през следващата календарна година.

 

Галерия