Яница Димова е единственото момиче сред учениците, които ще участват в кулинарния двубой. Снимки Авторът

Яница Димова е единственото момиче сред учениците, които ще участват в кулинарния двубой. Снимки Авторът

Бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" става арена на кулинарен двубой. Уникалното кулинарно състезание ще се проведе за първи път, не само в гимназията, но и в Бургас. То ще изправи един срещу друг четири отбора, които са съставени от хоби готвачи и ученици от гимназията. Предизвикателството да готвят рамо до рамо с бъдещи шеф готвачи приеха общинските съветници Георги Маринчев и Живко Господинов, музикантът и преподавател Георги Русев и журналистът Диана Фъртунова. И четиримата са умели хоби готвачи, които влагат страст в приготвянето на всяко ястие. На тях не може да им се опре нито гювеч, нито месенето на хляб. Сега обаче те ще се предизвикат като част от кулинарен отбор и ще дадат всичко от себе си, за да приготвят най-вкусното ястие.

Предварително изтегления жребий определи и състава на четирите отбора. Под №1 ще готвят Диана Фъртунова и Георги Колев, №2 се състои от Георги Маринчев и Ангел Павлов, отбор с №3 включва Живко Господинов и Яница Димова, а отбор №4 е Георги Русев и Теодор Панчев.

Целта на кулинарния двубой е да даде възможност на учениците от гимназията да покажат умения при работа в екип с хора, с които не са работили досега. Така ще могат да покажат наученото до момента в условия на състезание, което ще им помогне при бъдещите им участие в конкурси и работа в кухня.

От своя страна хоби готвачите имат шанса да влязат в професионална кухня, каквато е тази на ПГТ, да обменят опит и идеи с бъдещи професионалисти.  

В началото на състезанието и четирите отбора ще получат по една кошница с продукти, които са осигурени специално за кулинарния двубой от веригата хранителни магазини"Lidl". Във всяка кошница ще има пилешки гърди, картофи, сирена, сметана, извара, спанак, червен пипер, краставици, чери домати, прясна салата. С тези продукти отборите трябва да приготвят по четири порции основно ястие, салата и разядка. Докато готвят, те ще могат да подправят ястията си с пресни и сухи подправки, които са осигурени за състезанието от магазина "Подправките на Еди и Дима".

Четирите отбора ще имат два часа и половина на разположение, за да приготвят и презентират ястията си. Техните умения ще бъдат оценявани от жури в състав - шеф готвачите Яни Калъчев и Ивайло Димитров, както и от Деляна Цонева - председател на Управителния съвет на Бургаска регионална туристическа камара.

Галерия