Бургаската МБАЛ домакинства форум по неврохирургия

"Радваме се, че на болницата е отредена честта да бъде съорганизатор на форум от такова научно естество", коментира началникът на отделението по неврохирургия д-р Николай Недев.

Конференцията ще се проведе от 28 до 31 октомври. Участие са заявили близо 200 специалисти от водещите клиники по неврохирургия в страната – УМБАЛ "Св. Иван Рилски", "Пирогов", "Военно-медицинска академия", ИСУЛ, "Токуда" и др. В конференцията ще се включат също лекари от Македония, Полша, Чехия, САЩ.

В научната програма има повече от 30 доклада и научни съобщения по темите на конференцията: "Тумори на черепната основа"; "Спинална хирургия с подтеми – травми на гръбначния стълб и мозък; дегенеративни заболявания на гръбначния стълб и мозък". Научните съобщения отразяват опита и постиженията на българските неврохирурзи през изминалата година. Най-добрите от тях ще бъдат наградени.

Научният комитет на конференцията е с председател проф. Венцеслав Бусарски – председател на Българското дружество по неврохирургия. Почетни членове на организационния комитет на конференцията са проф. Адруш Къркеселян и проф. Кирил Романски – възпитали и обучили поколения български неврохирурзи.

Генерален спонсор на събитието е фирма "ПСД Комерс", която е представител на водещата американска компания за медицинска техника – Medtronic. Специално за конференцията фирмата-спонсор е доставила най-добрата апаратура за манипулации в областта на лицево-челюстната хирургия, ортопедията и неврохирургията – високоскоростна конзола, която има множество приложения. Тя може да се използва както за изсмукване на тъкани, така и за пробиване на кости при мозъчни операции.

В отделна зала е организиран и уъркшоп, като са доставени 10 такива конзоли, с които неврохирурзите ще могат да работят по време на конференцията. Подобни апарати у нас има единствено в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", "Пирогов", "Св. Анна" – Варна, а отскоро и в Отделението по неврохирургия на МБАЛ-Бургас АД.

Паралелно с конференцията е  организирано и изложение на медицински консумативи, лекарства и друга апаратура, използвана в неврохирургията. Сред фирмите-изложители са световноизвестните компании “Пфайзер”, “Ю СИ БИ Фарма”, “Мундифарма”, “Гедеон Рихтер”, “Глаксо Смит Клайн”,“СSC Фармасютикъл”, “Б. Браун Медикал” и др.