Маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе, застава на диригентския пулт този петък. Снимка Държавна опера Бургас

Маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе, застава на диригентския пулт този петък. Снимка Държавна опера Бургас

Бургаската Държавна опера ще отбележи две кръгли годишнини, свързани с композитора Джакомо Пучини - 165 г. от рождението му и 100 г. от кончината му. На 5-ти април, петък, от 19.00 часа в Операта ще звучи музика, композирана от Пучини. Сопраните Йоана Железчева, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, тенорите Андрея Мирчев, Влаерий Георгиев и Яни Николов, баритонът Валери Турманов и басът Делян Славов ще представят на сцената емблематични Пучиниеви шедьоври, познати и обичани от почитателите на класическата музика, а и на по-широката аудитория. Диригент на  хоровия състав, който ще внесе мащабно звучене и нюанси на драматизъм, характерен за творчеството на Пучини, е Алексаднър Чепанов, концертмайстор – Ваня Златева. 

Зад диригентския пулт на оперната гала "Вива Пучини" в петък застава маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе.

В богатата програма на оперната гал ще прозвучат: интермецо от операта "Манон Леско", в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас,  ария на Манон "Sola perduta abbandonata" от същата опера ще бъде представена от сопраното Нона Кръстникова. Тя ще изпълни и ансамбъл – Финал на III действие из операта "Бохеми", заедно с Мария Цвекова-Маджарова, Яни Николов и Валери Турманов.

Йоана Железчева, сопран, ще изпълни ария на Чо-чо сам – "Un bel di vedremo" от II действие на операта "Мадам Бътерфлай", ария на Тоска и дует на Тоска и Каварадоси из I действие на операта "Тоска", заедно с тенора Валерий Георгиев, и ария на Принцеса Турандот из едноименната опера. Сопраното Мария Цветкова-Маджарова ще изпълни финал на I действие от операта "Турандот", заедно с тенора Валерий Георгиев, Любомир Тодоров и Милен Динолов, баритона Валери Турманов, баса Делян Славов и хоровия състав на Бургаската опера.

В програмата на оперната гала "Вива Пучини" ще прозвучат още: ария на Пиркентон от III действие на операта "Мадам Бътерфлай", в изпълнение на тенора Яни Николов, ансмабълът "La morte di Liu" – из III действие на операта "Турандот", представена от: сопраното Мария Цветкова Маджарова, тенорите Валерий Георгиев, Милен Динолов, баритона Валери Турманов, баса Делян Славов и хора на Държавна опера – Бургас. Мария Цветкова-Маджарова ще изпълни ария на Мими от I  действие на операта "Бохеми" и дует на Мими и Родолф от същата опера, заедно с тенора Андрея Мирчев. В изпълнение на хора публиката ще чуе "Caro a bocca chiusa" - из III действие на операта "Мадам Бътерфлай". В края на програмата ще бъде представен финалът на III действие на операта "Бохеми", в изпълнение на: Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстнокова, Яни Николов и Валери Турманов. Блестяща кода на оперната гала "Вива Пучини" е знаменитата ария на Калаф из операта "Турандот", която ще представи Валерий Георгиев заедно с хоровия състав на Бургаската опера.

Партитурите на гениалния Джакомо Пучини са характерни с лирична музикална концепция – искрено-топла мелодика, бликаща емоционалност, романтични оттенъци и драматизъм. Музиката му изобилства от мелодични арии, дуети и ансамбли, в които се отразяват с психологическа вещина образите на героите. Важна роля в цялостната постановка е отредена и на оркестъра, а лайтмотивите се проявяват в тъканта на сценичното действие в зависимост от душевните състояния на героите.

И един факт, който ще бъде плюс за публиката – всички произведения се изпълняват със субтитри на български език.

Билети за оперната гала "Вива Пучини" можете да намерите на касата на Операта и на каса "Часовника".

Галерия