Четиримата близнаци ще има своето представление по обяд в понеделник. Снимка Опера - Бургас

Четиримата близнаци ще има своето представление по обяд в понеделник. Снимка Опера - Бургас

Бургаската опера ще зарадва своите почитатели с два спектакъла в един ден. От 13.30 часа на 17-ти февруари, понеделник, в залата на Бургаската опера ще бъде представен спектакълът, подходящ за малки и големи, "Четиримата близнаци" - музикална комедия от Георги Костов, по либрето на Панчо Панчев. В забавния сюжет, в стил "Българи от старо време", се редуват комични ситуации с четиримата близнаци – еднакви на вид, но различни по нрав и разбирания за живота.

Диригент на музикалната комедия "Четиримата близнаци" е Йордан Дафов, постановката е на Александър Текелиев, режисурата е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов, сценографията е на Иван Токаджиев, художник на костюмите – Анна Токаджиева, танците – на Галина Калчева, Концертмайстор –  Йордан Ковачев. В постановката участва и балетният състав на Държавна опера – Бургас.

На 17-ти февруари, но от 19.00 часа в зала Опера ще започне Моцартовият шедьовър в две действия "Дон Жуан", една от най-изпълняваните опери в световен мащаб. Диригент е маестро Ивайло Кринчев, режисурата е на Александър Текелиев, художник на мащабната постановка е Иван Савов, диригент на хоровия състав – Невена Михайлова, пластиката е на покойния Гриша Роглев, помощник-режисьор – Петър Тихолов.

Силен солистичен състав – отново, ще се представи в драматичните роли в понеделник вечер: в ролята на неустоимия чаровник с подмолни действия, обслужващи неговите неконтролируеми страсти, ще влезе баритонът Валери Турманов. В образа на слугата на пословичния прелъстител Дон Жуан – Лепорелло, ще се превъплъти басът Делян Славов. Като Донна Анна, чийто баща бива убит от Дон Жуан,  на бургаска сцена ще пее блестящото сопрано Мария Цветкова-Маджарова. Донна Елвира – бивша любима на Дон Жуан, ще бъде друг забележителен сопран от Бургаската опера – Нона Кръстникова. В ролята на Дон Отавио ще се представи баритонът Николай Моцов – гост. Образа на красивата Церлина ще изгради младото мецосопрано, с красив и богат тембър – Йоана Кадийска. Дебют в ролята на Мазетто прави младият талантлив баритон Бранимир Недков. В знаковия образ на Командора ще видим баса Диман Панчев – за него ролята също е дебютна.

Операта в две действия "Дон Жуан" е един от върховете в творчеството на гениалния Моцарт и съчетава елементите и внушенията на драматичната и комична опера. "Дон Жуан" се отличава с динамично сценично действие, изящни музикални теми, арии, дуети и ансамбли, изградените образи са ярки и запомнящи се.

В постановката участват хорът и оркестърът на Държавна опера – Бургас.